SUMMIT G20: Turska se ponovno zalaže za “sigurnu zonu” u Siriji

FaH

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u ponedjeljak je rekao da je pozvao svjetske sile na summitu G20 na uspostavu “sigurne zone” u Siriji koja bi bila pošteđena sukoba i čije bi uspostavljanje moglo pridonijeti zaustavljanju priljeva migranata iz te arapske zemlje.

Erdogan je u govoru održanom na summitu u Kini rekao kako je u više navrata iznio prijedlog o uvođenju “zone zabrane letenja” u Siriji tijekom razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Turska, u kojoj se trenutačno nalazi tri milijuna sirijskih izbjeglica, već dugo traži uvođenje sigurne zone kako bi se zaštitili civili, no među zapadnim saveznicima njegov zahtjev nailazi na malo razumijevanja. Zapad strahuje da bi takav potez mogao značiti još snažniji vojni angažman.

U nastojanju da zaštiti svoje granice, Turska je prije gotovo dva tjedna pribjegla upadima u sjeverni dio Sirije. Otad je ‘raščistila’ džihadiste IS-a i kurdske milicije duž 90 km dugačke granice. Ankara, koja se s kurdskim pobunjenicima bori i na domaćem terenu, obje grupe naziva terorističkim organizacijama.

“Sirijski građani u našoj zemlji i oni koji bi željeli otići iz Sirije sada imaju priliku mirnije živjeti u vlastitoj zemlji i u svojim domovima”, rekao je Erdogan, misleći pritom na ‘počišćena’ područja.

“Ondje bi se mogla uvesti zona zabrane letanja, a to sam sugerirao i Obami i Putinu. Mogla bi se uspostaviti uz pomoć koalicijskih snaga. Željeli bismo da se ovaj prijedlog provede”, kazao je na konferenciji za novinare.

Zamisao o “sigurnoj zoni” koja bi se, po zamisli Turske iznesenoj još prošle godine na summitu G20 održanom u Antaliji, protezala oko 40 km u sirijski teritorij, nije naišla na plodno tlo. Zona zabrane letenja pod kontrolom međunarodne zajednice trebala bi se, po mišljenju Turske uspostaviti da bi se regija zaštitila od napada iz zraka.

Komentiraj