HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Sud bi idućeg tjedna mogao odlučivati o Uskokovoj žalbi u predmetu protiv Sauche i Zeljko

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda sredinom sljedećeg tjedna trebalo bi razmotriti žalbu na odluku suca istrage Olivera Mittermayera, koji je još sredinom svibnja zbog procesnih razloga ukinuo Uskokovo rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv Tomislava Sauche i Sandre Zeljko u “aferi dnevnice”.

Izvanraspravno vijeće dosad nije raspravljalo o meritumu Mittermayerove odluke, već ju je na prvom ročištu 19. svibnja vratilo sucu istrage s obzirom da on nije rješenje svoje odluke dostavio svim okrivljenicima koji su se žalili na provedbu i proširenje istrage, kako to predviđa procedura.

Mittermayer je potom pokušavao dostaviti rješenje okrivljenoj Zeljko, ali s obzirom da mu se sudski dopis vraćao, u ponedjeljak je svoje rješenje stavio na oglasnu ploču pa će se u sljedeći utorak, nakon isteka od osam dana, smatrati da je rješenje dostavljeno i okrivljenoj Zeljko.

Nakon što odluka bude dostavljena svim okrivljenicima, sudac predmet treba vratiti Izvanraspravnom vijeću koje će potom prvi put odlučivati o Uskokovoj žalbi na njegovu spornu odluku.

Iako sud nije mogao pronaći Zeljko kako bi joj dostavio rješenje, nedavno ju je kontaktirala Nova TV kojoj je Zeljko rekla kako joj je to prvi glas da je netko pokušava pronaći. Do sada sam uvijek bila dostupna i otvorena za sve što su pravosudne institucije od mene tražile, tako sam i sada dostupna na adresi koju sam im dala, rekla je Zeljko za Novu TV.

Mittermayer je ukinuo Uskokovo rješenje zbog procesnih razloga, s obzirom da Zakon o kaznenom postupku ne poznaje termin “proširenje istrage”, već se može donijeti novo rješenje o pokretanju istrage, koje se onda može spojiti s ranijim rješenjem.

Uskok u žalbi ističe kako je to prvi put da je takvo rješenje ukinuto sa stajalištem da prema Zakonu o kaznenom postupku nije moguće donijeti rješenje o provedbi i proširenju istrage.

Bivši predstojnik Ureda premijera Zorana Milanovića i sadašnji saborski zastupnik Tomislav Saucha našao se pod istragom Uskoka zbog sumnje da je od kraja 2013. do siječnja 2016. na neistinitim putnim nalozima za nepostojeća putovanja savjetnika premijera pribavio 540.000 kuna i 1360 eura.

Proširenom istragom Uskok je obuhvatio i bivšu administrativnu tajnicu Sandru Zeljko, nekadašnju “krunsku svjedokinju” u tom slučaju. Sauchu se teretilo da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa svojom tadašnjom tajnicom.

No, ona je, po naknadnim saznanjima, i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim sumnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića, te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Komentiraj