Suci se za nastavak HT Prve lige pripremali na seminaru u Medulinu

U hotelu Park Plaza Belvedere u Medulinu proteklog je vikenda održan 60. Seminar nogometnih sudaca HT Prve lige, koji je u cijelosti provela Komisija nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a, izvijestio je Savez.

Bogat program uključivao je stručna predavanja o nedopuštenom korištenju ruku (Vlado Svilokos), pravilu 11: zaleđe (Tomislav Petrović), kažnjivom igranju rukom (Draženko Kovačić), pravilu 12: prekršaji i nesportsko ponašanje, pravilu 14 : kazneni udarac (Ante Vučemilović), komunikaciji, ponašanju i inteligenciji sudaca (Tomislav Petrović i Ivica Modrić), odnosno prehrani vrhunskih sportaša (Ivica Modrić).

Najveći naglasak bio je na VAR edukaciji, a u tom su segmentu Bruno Marić i Tomislav Šetka, sa stručnim suradnicima, održali predavanja na sljedeće teme:

1. Priprema VAR sudaca za utakmicu
2. Linija intervencije
3. VAR komunikacija
4. Tehnička VAR analiza
5. Crtanje linija zaleđa

Sucima su na seminaru mjereni potkožno masno tkivo i kilaža, a svi su morali proći teorijsku provjeru znanja iz Pravila nogometne igre, odnosno fitness provjeru, glavni suci u obliku SDS testa, a pomoćni suci u obliku ARIET testa.

Seminar sudaca posjetio je i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Marijan Kustić, koji je sucima poželio da odrade kvalitetnu pripremu tijekom seminara te im zaželio dobro i uspješno suđenje na svim utakmicama. “Raduje nas što u HT Prvoj ligi imamo ovako zanimljivo i napeto natjecanje, u kojem se čak četiri kluba bore za naslov prvaka. To ujedno donosi dodatnu odgovornost da svoj posao odradite kvalitetno te vam želim dobro, pravedno suđenje na svim utakmicama. Pred vama je zahtjevan posao, ali zato je važno da se ovdje dobro pripremite i dosljedno provodite sve upute Komisije, kojoj također želim uspješan rad. Imate punu podršku rukovodstva Saveza da odradite posao na najvišoj razini sudačke profesije.”

Vrijedi spomenuti da je predsjednik sudaca Uefe, Roberto Rosetti, putem video linka pozdravio sudionike, zaželio im uspješan rad na seminaru te uspješnu proljetnu polusezonu, a cijeloj Komisiji nogometnih sudaca, na čelu s predsjednikom, Brunom Marićem, pružio punu podršku u dosadašnjem i budućem radu.

Na kraju seminara podijeljeni su znakovi međunarodnim sucima i sutkinjama te su se svi sudionici minutom šutnje dostojno oprostili od svojih prerano preminulih kolega, Dragutina Karla Poljaka i Boška Vukušića.

Seminar je provela Komisija nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a u sastavu Bruno Marić (predsjednik), Vlado Svilokos, Ivica Modrić, Ante Vučemilović, Tomislav Petrović, Edi Šunjić, Šime Vukić (članovi), Igor Pristovnik (voditelj odjela nogometnih sudaca).

Dan prije sudačkog, u Medulinu je održan i 34. Seminar kontrolora sudaca HT Prve lige, koji je uključivao stručna predavanja o ocjenjivanju sudaca i VAR sudaca, analizi ocjenjivanja te ispunjavanju izvještaja o kontroli suđenja (Vlado Svilokos i Ante Vučemilović) i VAR edukaciji (Bruno Marić).

Pročitajte još:

Pajaču pripao derbi kola, Bebek povratničku utakmicu sudi u Kranjčevićevoj

Komentiraj