Studentima novinarstva na Fakultetu političkih znanosti ukidaju – radijsko novinarstvo. Studentica: “Ovo je cirkus”

Autor:

04.11.2022., Zagreb - Na Fakultetu politickih znanosti odrzana svecana sjednica Fakulteta politickih znanosti u povodu 60. obljetnice osnutka Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Studenti novinarstva na FPZG-u ostaju bez smjera Radijskog novinarstva, odjeknula je vijest danas. Dekan Andrija Henjak, naime, poručio da taj predmet ne mogu imati jer nemaju nastavnika. ‘Dva predmeta iz smjera ‘Radio’ na trećoj godini je izvodio vanjski suradnik u 100 posto normi, nije bilo nastavnika na fakultetu i to na način koji nije uključivao suradnju s Radio studentom“, rečeno je

Studente novinarstva na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti iznenadila je vijest da se od jeseni privremeno ukida smjer Radijsko novinarstvo. To je jedan od ukupno šest smjerova koji se upisuju na trećoj godini preddiplomskog studija, a mnogi studenti sasvim očekivano nisu oduševljeni ovom odlukom.

Naime, kako piše 24 sata, u samo sat vremena njih 150 je iskazalo svoje protivljenje zbog odluke o ukidanju smjera na zajedničkoj fakultetskoj Teams grupi.

Za Danas.hr progovorilo je nekoliko studenata koji su zbog cijele situacije ogorčeni.

“Ovo što se događa trenutno jedino možemo nazvati – cirkusom”, kaže jedna studentica.

“Uprava se u potpunosti oglušuje i ograđuje od zahtjeva studenata. I dalje nema konkretnog odgovora. Ako se znalo da postoji mogućnost ukidanja smjera radija, zašto se nije reagiralo na vrijeme i našlo zamjenu? Studentima nisu pruženi odgovori na pitanja”, ističe i posebno žalosnim smatra da se tako ponaša jedan od fakulteta koji je sastavnica Sveučilišta u Zagrebu.

I drugi kolege dijele njezino mišljenje.

“Doslovno ispada da imamo više mogućnosti ako studiramo u Koprivnici ili na privatnom fakultetu, što je apsurd”, ljuti se druga studentica.

Photo: Facebook/Screenshot

Evo što kaže dekan:

Oglasio se i dekan Andrija Henjak koji poručuje da je dostupnost predmeta uvjetovana nastavnicima.

“Dva predmeta iz smjera Radio na trećoj godini je izvodio vanjski suradnik u 100% normi, bez sudjelovanja nastavnika Fakulteta i to na način koji nije uključivao suradnju s Radio studentom, i koji nam je iz više razloga bio problematičan (često pozivanje gostiju predavača, povremeno neodržavanje nastave, neprimjereni kolokviji koji se odnose na sadržaj predmeta, sadržaj nastave koji nije bio u skladu s temom predmeta)”, objašnjava Henjak.

Smatra da se na navedenim predmetima ne može osigurati dovoljno kvalitetna nastava budući da Fakultet nema dovoljno nastavnika koji mogu izvoditi te predmete, ali i zbog činjenice da ovise o vanjskim suradnicima. Nakon dvije godine promatranja tako je odlučeno da se ti predmeti ne izvode dok se ne steknu uvjeti za nastavu kakvu studenti zaslužuju ili dok se studij ne reorganizira.

Da je situacija sramotna smatra još jedna studentica koja ukazuje i na druge probleme na FPZG-u. Ističe da studenti već više od godine dana trpe na različite načine dok se obnavlja stara zgrada Fakulteta.

 

 

OZNAKE:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.