STRAŠNO Oglasili se saveznici Alekseja Navaljnog: Vlasti blokiraju najam mrtvačkih kola!

Autor:

epa11160590 Flowers and tributes in front of the Russian Embassy during a demonstration on the occasion of the death of Alexei Navalny, in Copenhagen, Denmark, 17 February 2024. Russian opposition leader and outspoken Kremlin critic Alexei Navalny died aged 47 in a Siberian penal colony, Russian prison services announced on 16 February 2024.  EPA/NILS MEILVANG DENMARK OUT

EPA/NILS MEILVANG

Saveznici kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, umrlog sredinom veljače, u četvrtak su objavili kako su blokirani svi njihovi pokušaji da unajme mrtvačka kola kako bi doveli njegovo tijelo na sprovod u Moskvu. 

Kira Jarmiš, Navaljnijeva glasnogovornica, na platformi X napisala je da su nepoznati pojedinci prijetili pogrebnim poduzećima te da stoga nitko ne pristaje prenijeti njegovo tijelo. 

Ivan Ždanov, još jedan Navaljnijev suradnik, najavio je da će njegov tim usprkos tome pronaći način da se to ostvari.

Navaljni je umro 16. veljače u zatvoru na sjeveru Rusije, a trebao bi biti pokopan u petak u ruskoj prijestolnici nakon mise u jugoistočnoj gradskoj četvrti u kojoj je živio.

Saveznici tog kritičara Kremlja, koji su obećali prenositi sprovod putem interneta, optužuju vlasti da sprječavaju održavanje te ceremonije. Kremlj odbacuje te tvrdnje.

Navaljnijev tim u četvrtak je pozvao sve koji žele odati počast, no ne mogu prisustvovati tom događaju, da odu na određene spomenike u svojim gradovima u petak navečer u 19 sati po lokalnom vremenu.

U INAT KOMITETU Pokop Navaljnog u petak u Moskvi

Sudeći po ranijim skupovima Navaljnijevih pobornika, očekuje se velika prisutnost policije te nasilno rastjerivanje okupljenih.

Navaljnijeva supruga Julija rekla je kako ne zna hoće li sprovod proći mirno ili će policija uhititi one koji na njega stignu.

Pobornici preminulog ruskog opozicionara optužuju predsjednika Vladimira Putina za ubojstvo Navaljnoga jer, tvrde, ne bi mogao dopustiti njegovo puštanje u potencijalnoj razmjeni zatvorenika.

Nisu objavili dokaze za te tvrdnje, no najavljuju da će saznati i otkriti tko ga je ubio i kako. Kremlj odbacuje i to te ističe da je Navaljni umro prirodnom smrću.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.