STRANKA PAMETNO “Ustavni sud treba prekinuti godišnji odmor i spriječiti daljnju štetu tehničke Vlade”

Ivo Cagalj/PIXSELL

Stranka Pametno u ponedjeljak je zatražila reagiranje Ustavnog suda jer tehnička Vlada ne poštoje svoje ovlasti i donosi uredbe sa zakonskom snagom o operativnim poslovima.

“Međutim, navodne izjave ustavnih sudaca, koji su imenovani ‘trgovinom’ HDZ-a i SDP-a, da bi oni nešto napravili kada bi im se netko obratio te kada ovoga trenutka ne bi bili na godišnjem odmoru su, najblaže rečeno, neodgovorne”, poručuju iz stranke Pametno.

Dodaju da su zatražili mišljenje ustavne stručnjakinje Sanje Barić. “Iznenađuje izjava neimenovanih sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske o prekoračenju ovlasti tehničke Vlade, ali istovremeno i o nemogućnosti djelovanja Ustavnog suda RH proprio motu (na vlastitu inicijativu). Da, tehnička Vlada je nesumnjivo prekoračila i nastavlja s najavom prekoračenja svojih ovlasti (najava uredbi o HRT-u, izmjena Zakona o sportu i sl.). No, iako ne vidim primarnu nadležnost baš Ustavnog suda za dosadašnje pojedinačne slučajeve prekoračenja ovlasti, potpuno je nesporno da Ustavni sud može uvijek, barem svojim izvješćem, upozoriti na pojave neustavnosti i nezakonitosti”, kazala je Barić.

Pametno upozorava da bi se ustavni suci, u slučaju kršenja ovlasti Vlade, odmah trebali vratiti s godišnjih odmora i spriječiti nezakonito djelovanje Vlade. “Stranka Pametno, stoga, poziva Ustavni sud da prekine godišnji odmor i preispita sve odluke tehničke Vlade te spriječi daljnju štetu, koja takvim odlukama nastaje. Posebno ih pozivamo da ponište odluke vezane za Cjelovitu kurikularnu reformu, kako bi se ta reforma nastavila provoditi onako kako je bilo i zamišljeno, prije uplitanja ove nesretne i opozvane Vlade”, zaključuju.

Komentiraj