Stranka Pametno u Varaždinu o programu iz ICT sektora

FaH

Predsjednica stranke Pametno, Marijana Puljak, predstavila je u srijedu u Varaždinu dio predizbornog programa njene stranke koji se odnosi na ICT sektor u Hrvatskoj, koji u posljednjih godinu dana intenzivno raste, naglsivši kako taj sektor raste posebno u izvoznom segmentu, ali da država ne brine za ICT poduzetnike.

 

Hrvatsku je potrebno pozicionirati na ICT karti svijeta. Zbog toga će Pametno u partnerstvu s industrijskim udrugama ICT sektora definirati i provesti strategiju afirmacije i pozicioniranja hrvatskog ICT sektora na globalnom ICT tržištu. Imamo kvalitetnih rješenja koje su domaće ICT tvrtke proizvele za državu i ta rješenja je potrebno promovirati u inozemstvu, rekla je Puljak.

Predstavljajući dio programa ispred varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike istaknula je da se sama država mora  potpuno digitalizirati, a građani digitalno opismeniti. Lokacija za predstavljanje programa izabrana je jer su i Puljak i nositelj liste Pametno u III. izbornoj jedinici, Dario Carev, ICT stručnjaci.

Stranka Pametno poseban potencijal  prepoznaje u novim tvrtkama u ICT sektoru, tzv. Startupi. Carev smatra da je važno stvoriti sustav u kojem će se te tvrtke u prve dvije godine poslovanja osloboditi razmišljanja o preživljavanju i usmjeriti prema razvoju. Kako smatraju, startup tvrtke u ICT sektoru su važne jer daju priliku mladim ljudima da uđu u svijet poduzetništva.

Zato planiraju snažnije povezati sveučilišta, koja su nositelj akademskog obrazovanja, s poslovnim inkubatorima kako bi se znanstveni projekti mogli lakše komercijalizirati i prilagoditi tržišnim potrebama.

Dio izbornog programa stranke Pametno je i uvođenje jednostavnog, stabilnog i pravednog porezniog sustava, koji će investitorima dati sigurnost te omogućiti rast i zapošljavanja.  Mjere koje je Puljak navala su – promjenama poreza na dohodak povećati osobni odbitak na 3600 kuna, uvesti jedinstvenu stopu od 20 posto na dohodak od nesamostalnog rada do milijun kuna godišnje, a za više od milijun kuna bi se uvela druga stopa od 40 posto.

Podsjetila je da stranka Pametno na izbore izlaze u svih deset izbornih jedinica, ocjenjujući kako je to potvrda snage stranke koje je osnovana prije samo godine dana. Na upit koliko mandata očekuje Puljak ističe kako je cilj stranke formirati zastupnički klub u Hrvatskom saboru.

Komentiraj