‘STRAH I MRŽNJA’ Možemo!: Branimo Hrvatsku od desnice i vladavinu prava u EU!

Autor:

22.05.2024., Zagreb - Stranka Mozemo! odrzala je konferenciju za medije na kojoj su izabrani kandidati za europske parlamentarne izbore Gordan Bosanac i Jelena Milos te koordinatorica stranke Sandra Bencic govorili o programskim prioritetima za poljoprivredu. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kandidati stranke Možemo! za Europski parlament čestitali su u četvrtak Dan državnosti RH rekavši da će braniti vladavinu prava u EU i Hrvatsku od desnice koja surađuje s Orbanom i Fratelli d’Italia koji, kako su naveli, dovode u pitanje granice Republike Hrvatske.

Koordinatorica stranke Sandra Benčić u povodu Dana državnosti u Zadru je izjavila da je ovaj simbolički datum, kada je zasjeo prvi višestranački Sabor 1990. godine, ‘važan podsjetnik koliko su svaki izbori bitni, pa tako i oni Europski parlament’.

Navela je kako su demokracija, smjenjivost svake vlasti na izborima, poštovanje temeljnih ljudskih prava i načelo da vlast na svakoj razini proizlazi iz naroda teško izborene civilizacijske vrijednosti, kako u Europi, tako i prije 30 godina u Hrvatskoj.

Benčić je istaknula da su ideje jednakosti ljudi, naroda i država duboko ukorijenjene u svakom Europljaninu i građaninu Hrvatske te da su jednakost i jednakopravnost temelji od kojih ne odustaju. No, ustvrdila je, u Europi i Hrvatskoj ponovno imamo političke aktere koji se protive tim temeljnim postavkama.

“Oni koji promiču ideologije temeljene na strahu i mržnji, koji manje ili više otvoreno veličaju Putina i njegov režim, koji se povezuju na agendi nejednakosti žena, koji bi ispisivali djecu iz škola jer im se ne sviđaju temelji naše države upisani u Ustav”, navela je.

Benčić kaže kako desnica napada temelje naše državnosti kada se s akterima poput Fratelli d’Italia ili Orbanovim pulenima sastaje, surađuje i sprema s njima u zajedničku “obitelj” u Europskom parlamentu.

“Surađuju sa strankama i organizacijama koje otvoreno dovode u pitanje granice Republike Hrvatske. Takva desnica nije suverenistička, ona je kao što je i uvijek bila, trgovačka i štetna”, dodala je.

Druga na listi Možemo! za EP Jelena Miloš rekla je da će Možemo! biti brana radikalnoj desnici u Europi, kao što je to u Hrvatskoj. 

Podsjetila je da su Europski Zeleni, čijoj grupaciji Možemo! pripada, jasno rekli da neće podržati većinu u Europskom parlamentu koja bi uključivala radikalnu desnicu.

“Nažalost, Europska pučka stranka, čiji je i HDZ član, to nije rekla, već ostavljaju prostor za isti scenarij koji su napravili i u Hrvatskoj”, ustvrdila je Miloš.

Naglasila je da se temeljne vrijednosti na kojima Europa počiva, spašavaju na izborima 9. lipnja te pozvala građane da izađu na izbore i ne dopuste mogućnost uvođenja autokratskih režima.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 2 tjedna

Oni ne brane Hrvatsku od "desnice" već je guraju u ruke ekstremističkim budalama koji su sveudilj i unatoč vapaju svetog Vranje Tuđmana vazda spremni za kotec i štalu. Nemežemo su možda opasniji od bilo kakve desnice... dokaze vidimo u Njemačkoj i Francuskoj