Stoltenberg: ‘Ukrajini je hitno potrebna protuzračna obrana’

Autor:

epa10846224 President of Kosovo Vjosa Osmani-Sadriu (L) and NATO Secretary General Jens Stoltenberg hold a joint press conference at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, 07 September 2023.  EPA/OLIVIER MATTHYS

EPA/OLIVIER MATTHYS

Ukrajina hitno treba protuzračnu obranu, uključujući streljivo, rezervne dijelove i održavanje za postojeće ukrajinske sustave, rekao je u utorak za Reuters glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da je rat, koji je već uveliko u svojoj drugoj godini, “rat iscrpljivanja”, ali da ne postoji zastoj s obzirom na dobitke koje je Ukrajina postigla protuofenzivom započetom u lipnju kako bi pokušala povratiti teritorij koji su okupirale ruske snage. “Ako želimo kraj rata, ako želimo pravedan i trajan mir, onda je vojna potpora Ukrajini pravi put”, rekao je Stoltenberg u intervjuu koji je dao u New Yorku gdje boravi na godišnjoj Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

“Ukrajini je potrebno dosta različitih vrsta potpore.”

“Postoji hitna potreba za protuzračnom obranom, ne samo novim sustavima, već i streljivom, održavanjem, rezervnim dijelovima… Vidimo da protuzračna obrana spašava živote svaki dan u Ukrajini te moramo održati taj sustav. ”

Govorio je nakon što je viši dužnosnik State Departmenta ranije u utorak rekao da je jačanje ukrajinske protuzračne obrane ključno, uključujući zaštitu ključne infrastrukture uoči zime.

Zašto nema izvješća o stanju savezničkih tenkova u Ukrajini? Evo što kaže vojni analitičar…

Stoltenberg je odbio reći koliku količinu  streljiva NATO saveznici mogu isporučiti Ukrajini svake godine ili kada će točno F-16 avioni biti isporučeni Kijevu. “Saveznici naporno rade na obuci (pilota F-16) što je brže moguće”, rekao je. “Važnost F-16 također je u tome što šalje poruku dugoročne i trajne podrške.”

“Spremni smo na dugoročnu borbu”, naglasio je. Dodao je da bi volio vidjeti brži napredak ukrajinske protuofenzive, ali i da su njezini dobici na jugu i istoku  “ogromni”.

“Ono što trebamo nastaviti činiti jest podržavati Ukrajince, a oni moraju donositi odluke na terenu”, rekao je.

Poznato kada će ukrajinski vojnici početi s obukom za F-16 u SAD-u

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.