EPA/DOMENIC AQUILINA

Stoltenberg očekuje da se NATO jače uključi u borbu protiv terorizma

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je snažno osudio teroristički napad u Manchesteru i istaknuo kako očekuje da će se Savez jače uključiti u borbu protiv terorizma.

“Na sastanku ćemo pokazati da svi saveznici ostaju ujedinjeni u borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima”, rekao je Stoltenberg na konferenciju za novinare uoči sutrašnjeg summita čelnika zemalja članica NATO-a.

“Očekujemo da svi saveznici djeluju više u borbi protiv terorizma nakon iznimno brutalnog napada u Manchesteru”, dodao je Stoltenberg.

U četvtak se u Bruxellesu održava summit NATO-a na kojem se očekuje da će američki predsjednik Donald Trump zatražiti da se i Sjevernoatlatnski savez kao organizacija uključi u međunarodnu koaliciju protiv Islamske države. Sve članice NATO-a su članice te koalicije, ali ne i NATO kao organizacija.

Stoltenberg kaže da ulazak NATO-a u tu koaliciju ne znači da bi u njoj imao “borbenu ulogu”.

“Brojni saveznici bi željeli da NATO kao takav postane dio koalicije protiv Islamske države. Prije svega jer bi to poslalo snažnu poruku jedinstva, a u svjetlu napada u Manchesteru, mislim da je važno poslati poruku jedinstva u borbi protiv terorizma”, kaže Stoltenberg.

Stoltenberg je najavio da će čelnici na sumitu razgovorati o pravednijoj raspodjeli tereta troškova obrane unutar NATO-a. Očekuje se da će čelnici zemalja članica obećati da će do kraja godine imati planove o postupnom povećanju troškova za obranu kako bi dosegnuli zacrtani cilj o izdvajanju dva posto BDP-a za obranu do 2020. godine.

Na summitu će biti svečano otvoreno novo sjedište NATO-a, iako još nije do kraja dovršeno.

“Bit će povijesna prekretnica – novi dom za moderni Savez”, rekao je Stoltenberg, ističući da će novo sjedište mjesto “za dijalog i suradnju među saveznicima”.

Novo sjediše nalazi se točno preko puta dosadašnjeg.

Komentiraj