Stolni tenis: Vladimir Samsonov i Petra Petek pobjednici Zagreb Opena

Bjeloruski stolnotenisač Vladimir Samsonov i hrvatska reprezentativka Petra Petek pobjednici su ovogodišnjeg Zagreb Opena, najjačeg stolnoteniskog turnira u Hrvatskoj.

Iako zbog koronavirusa to po konkurenciji nije bio toliko jak bio turnir kao prethodnih godina, ipak je nastup i pobjeda legendarnog Samsonova, kao i činjenica da se Zagreb Open ipak održao, ovogodišnjem izdanju dalo dodatnu težinu. Samsonov je u finalu nadigrao hrvatskog igrača igrača Franu Kojića s 3-1, a prethodno je je u polufinalu Samsonov slavio protiv Tomislava Kolareka, dok se Kojić pomučio s Srbinom Lorenzom Lupulescuom i pobijedio s 3-2. U finalu su se tako susreli prvi i drugi nositelj, hrvatski reprezentativac Kojić je bolje otvorio, osvojio prvi set, ali na kraju je na tome i ostalo.

“Svakako pohvalno da je Hrvatski stolnoteniski savez odlučio organizirati turnir. Ove godine zbog pandemije koronavirusa nema baš turnira, ali mi u Europi ipak se moramo pokrenuti i nešto raditi. Je, treba paziti i slušati uputstva nadležnih osoba, ali ako postoji mogućnost bilo bi lijepo da krenemo igrati turnire, organizirati natjecanja. Tenis je pokazao da se ipak mogu organizirati međunarodni turniri, kao i neki drugi sportovi, zašto tim putem ne bi i stolni tenis”,  istaknuo je legendarni Samsonov, koji je čak pet puta osvajao ovaj turnir, posljednji puta davne 2006. godine.
Frane Kojić nije bio nezadovoljan, unatoč porazu u finalu.

“Bilo je možda i očekivano da se kao prva dva nositelja nađemo u finalu, no trebalo je to pokazati i za stolom. U četvrtfinalu sam imao susret s uvijek neugodnim Simovićem, u polufinalu sam s Lupulescuom uspio izvući 0:2. Žao mi je što u finalu nisam uspio provesti taktičke zamisli s trenerom Karkovićem, da sam to uspio možda bih ovaj susret odvukao u peti set, no generalno sam zadovoljan nastupom. Moram pohvaliti vodstvo Saveza, na čelu s predsjednikom Zlatkom Pospišem, direktorom Renatom Čengićem, nezaobilazni glavnim tajnikom Žarkom Ratkovićem te ostalim ljudima iz Saveza jer su ovaj turnir dovukli do jedne fine razine. Ove godine, nažalost, nije bio toliko jak turnir, situacija je specifična i bez obzira na silan trud stranci su se bojali doći. No, iskoristio sam manji dolazak stranaca i osvojio drugo mjesto”, kazao je Kojić.

Kod djevojaka titula je stigla u ruke Hrvatice, Petre Petek. Prvo je u polufinalu opasno živjela protiv Ivane Malobabić, ali uspjela je okrenuti 0-2 i slaviti s 3-2, da bi u finalu s Rumunjkom Taniom Plaian vodila 2-0, a na kraju bila bolja s 3-2.  Rumunjka je i vodila petom setu, no Petek je naumila da će pehar ipak u Varaždin te zadnji set slavila s 11-9. Inače, Rumunjka je lani po renkingu bila treća juniorka svijeta, u 2018. je bila viceprvakinja Europe u juniorskoj konkurenciji, a dan ranije je osvojila U-21 turnir.
“Kad sam dolazila nisam očekivala previše, još kad sam nakon prolaska skupine vidjela ždrijeb nisam bila oduševljena. Najviše me zabrinjavala Han Vukelja, s kojom rijetko igram, ali relativno sam glatko dobila taj susret. Kad sam je pobijedila vjerovala sam da mogu do kraja.

Težak meč bio je i u polufinalu, od bivše klupske suigračice Malobabić gubila sam 2:0, a poznato je da što meč ide kraju ‘lovac’ uvijek igra bolje. Nakon te pobjede sam dobila još veća krila. U finalu sam povela 2:0, no nakon toga sam stala, uvukao se nekakav strah. No, pobijedila sam strah te na kraju i Rumunjku, ovo mi je definitivno najveći trofej u karijeri”, istaknula je Petek.
U konkurenciji do 21 godine dan ranije titulu su osvojili Hrvat Ivor Ban i Tania Plaian.

Komentiraj