Graham Barclay/BWP Media/Getty Images

STOLJEĆE NAKON ŠTO JE NAPISANA Izlazi Tolkienova priča o Kullervu

Međuzemlje J.R.R. Tolkiena postala je jedan od najveličanstvenijih književnih fantasy svjetova, a za njegovo su stvaranje bila potrebna desetljeća. Nakon što je stotinu godina ostalo relativno ‘u sjeni’, jedno od djela koje je inspiriralo ‘Gospodara prstenova’ napokon je izdano.

‘The Story of Kullervo’ započinje 1914. godine, dok je Tolkien studirao engleski jezik na Oxfordu, a djelomično je temeljeno na finskoj poemi ‘Kalevala’. U originalnom epu, Kalevala je tragičan lik sa strašnom pozadinskom pričom, a glavni lik traži osvetu za smrt svoje kćeri, ali sve se završava njegovim samoubojstvom.

Prema jednom od Tolkienovih pisama, ta je poema imala veliki utjecaj na srtvaranje Međuzemlja, i inspirirala je kostur priče o Húrinovoj djeci, samo što je uklonjen tragičan završetak. Izdanje izvornog rukopisa priča priču o Kullervu, sinu Kalerca, nesretnom siročetu sa nadnaravnim moćima i tragičnom sudbinom.

“Odrastao u domaćinstvu maga Untama, koji je ubio vlastitog oca, oteo majku, i koji ga čak tri puta pokuša ubiti, Kullerva spašava ljubav prema sestri blizanki Wanoni. Čuva ga crni pas sa magičnim moćima Musti. Kada Kullervo biva prodan u roblje, obećaje da će se osvetiti magu, ali saznaje da ne može pobjeći od najokrutnije sudbine”, stoji u najavi knjige.

Túrin Turambar, junak Simarillona, još jedne priče iz Međuzemlja, zapravo je izarvni potomak upravo Kullerva. Prvi je put priča objavljena u akademskom časopisu, a ovo je prvi put da će biti masovno tiskana. Izlazi 27. kolovoza.

Komentiraj