Koji su ključni problemi u borbi protiv korupcije?

Najnoviji slučaj korupcijske afere Janaf ponovno je potaknuo pitanja korupcije u društvu i postavlja se  pitanje koji je ključni problem u borbi protiv korupcije?

Hrvatski građani većinom smatraju da je korupcija jedan od vodećih društvenih problema. Razmjeri slučajeva koje je DORH istraživao idu od najnižih službenika do vrha Vlada. Afera nije pošteđena ni lijeva ni desna strana političkog spektra. Pravomoćnih presuda je malo, sudski procesi razvlače se godinama. Zašto je Hrvatska opterećena korupcijom? Može li pravosuđe biti učinkovitije? Je li problem u zakonskom okviru ili praksi? Zašto korupcija u svim sferama društva nikoga više ne iznenađuje?

Navedenim problemima i pitanjima bavi se današnja emisija Otvoreno u kojoj odgovore pokušavaju dati ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić, načelnik Uprave kriminalističke policije i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Antonio Gerovac, predsjednik GRECO-a, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda RH Marin Mrčela i Davor Derenčinović, Pravni fakultet u Zagrebu.

“Mi kao Vlada i Ministarstvo pravosuđa i uprave preventivno, ali i represivno trudimo se smanjiti i suzbiti korupciju. Radimo i radit ćemo to nizom izmjena zakonskih propisa, donošenjem strategija i jačanjem neovisnih tijela”, izjavio je ministar Malenica u Otvorenom.

Curenje informacija je problem svakog sustava i treba nas zasigurno zabrinjavati

“Uski krug radi na tome, rade predano i dugo, nije im u interesu pucanje tih mjera i sa strane tužiteljstva i policije zasigurno se to ne može dogoditi – smatra Marušić. Napomenula je da takva kompromitacija povlači za sobom i pokretanje izvida i dokaznih radnji radi utvrđivanja tko je počinio kazneno djelo odavanje službene tajne, odnosno zloporabe položaja. No, put do dokazivanje takvih situacija je vrlo težak”, napomenula je ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić.

Ljudski faktor kao problem velikog sustava

Antonio Gerovac, načelnik Uprave kriminalističke policije i pomoćnik glavnog ravnatelja policije je izjavio da u policiji pokušavaju takve situacije svesti na minimum i to s nekim tehničkim rješenjima, s edukacijama policijskih službenika, javnosti.

“No bitno je naglasiti da je policija ogroman sustav i ono što ni mi ne možemo izbjeći je ljudski faktor”, rekao je Gerovac.

 

Komentiraj