Stipo Mlinarić svjedočio za ratni zločin Mediću, ovaj mu se smijao

Autor:

07.09.2022., Osijek- Sudenje majoru Vojislavu Medicu za ratni zlocin na kojem je svjedocio Stipo Mlinarevic - Cipe Photo: Borna Jaksic/PIXSELL

Photo: Borna Jaksic/PIXSELL

Svjedočenjem saborskog zastupnika i nekadašnjeg zatočenika srpskih logora Stipe Mlinarića na osječkom Županijskom sudu u četvrtak je nastavljeno suđenje Vojislavu Mediću, optuženom za ratne zločine protiv hrvatskih ratnih zarobljenika u srbijanskim logorima.

Medić je uhićen u lipnju prošle godine, na granici Hrvatske i Srbije, a tužiteljstvo ga tereti da je kazneno djelo počinio od sredine studenog 1991. pa do 14. kolovoza 1992., na području Srbije, kao ispitivač u logorima Stajićevo, Sremska Mitrovica i Niš u koje je iz Hrvatske dovedeno i zatočeno više stotina zarobljenih pripadnika hrvatskih oružanih postrojbi.

U svom iskazu Mlinarić je naveo da je zarobljen 19. studenog 1991. u “Borovokomercu” te skupa s ostalim zarobljenim braniteljima autobusima odveden u Sremsku Mitrovicu i Stajićevo. Ističe kako su ih tijekom puta pripadnici JNA više puta tukli i zlostavljali, među ostalim i tijekom prolaska kroz tzv. “špalir” dugačak oko 20 metara, kada su ih vojnici udarali palicama, kablovima i kundacima pušaka.

“Nakon što sam prebačen u vojni zatvor u Nišu, tamo smo dočekali međunarodno priznanje Hrvatske 15. siječnja 1992. godine. Tada za to nismo znali, ali su nas vojnici zato cijelu noć tukli i na kraju su nas natjerali da legnemo na pločice u hodniku, a oni su trčali preko nas”, kazao je Mlinarić.

Ističe kako je tijekom boravka u logorima više puta ispitivan, a nakon što je iz Niša vraćen u Sremsku Mitrovicu ponovno je, četiri do pet puta, vođen na ispitivanje. Od toga ga je dva ili tri puta ispitivao Vojislav Medić, koji mu se predstavio imenom i prezimenom, kao major i kao njegov ispitivač. Zanimalo ga je gdje i kako je poginuo Blago Zadro te tko je naredio da se prokopa rov u Hercegovačkoj ulici u Vukovaru, iz kojega smo gađali tenkove na Trpinjskoj cesti, rekao je Mlinarić.

Napominje kako ne može reći da ga je Medić osobno tukao, ali su ga, u njegovoj nazočnosti tukla dvojica vojnika tako da je zbog batinanja pao sa stolice.

Mlinarić poručio Mediću da mu sve oprašta

“Na drugom ispitivanju Medić mi je rekao da iz logora nikada neću izaći, a ako i izađem da ću biti zadnji koji će izaći, a tako je i bilo jer sam razmijenjen u zadnjoj razmjeni 14. kolovoza 1992.”, objasnio je Mlinarić.

Na kraju iskaza Mlinarić je poručio Mediću kako mu sve oprašta, jer je davno svima sve oprostio. “Ne mrzim vas, nikome ne želim zlo, jedino želim da presuda bude pravedna, kako se to više nikada nikome ne bude dogodilo pa ni srpskom narodu koji je bio zaveden i upućen u jedan besmisleni rat”, poručio je Mlinarić.

S obzirom da se optuženi Medić nasmijao na početku ovog dijela Mlinarićeva iskaza sudac Mirko Ljubičić ga je upozorio da se ne smije.

Medićev odvjetnik Tomislav Filaković uložio je primjedbu na iskaz svjedoka, jer je u nekim detaljima dijametralno suprotan ranijem iskazu u Državnom odvjetništvu te na dio iskaza u kojem ga prepoznaje kao ispitivača u logoru Sremska Mitrovica.

Tvrdi da je Medić od studenog 1991. do kolovoza 1992. neprekidno obnašao dužnost istražnog suca Vojnog suda u Beogradu, i bio zadužen s nekoliko stotina predmeta, o čemu je obrana dostavila dokaze pa da stoga nije mogao istodobno biti ispitivač u logorima.

Svjedok Miroslav Josić kazao je kako je tijekom boravka u logorima bio više puta pretučen, tijekom ispitivanja, ali i poslije. Mene osobno optuženik nije tukao, ali znam da je tukao druge zarobljenike pa i moga brata Tomislava Josića i to u Stajićevu, dodao je.

Suđenje se nastavlja ispitivanjem novih svjedoka.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.