Stipe Petrina: MOST nije bio ni spreman ni sposoban doći na vlast

Saborski zastupnik i bivši MOST-ovac Stipe Petrina na svojim službenim stranicama osvrnuo se na aktualne trzavice u vladajućoj koaliciji. Osvrt Petrine u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Ove dane, po medijima, društvenim mrežama ali i na ulicama gdje se politika često nađe kao zaustavni trak, spominjalo se kako Božo Petrov traži svoga zamjenika jer više neće biti na čelu MOST-a. Mnogi su nas pitali što Nezavisna lista Stipe Petrina misli o tome i kakav je rasplet moguć u ovoj situaciju. Dopustite mi poštovani čitatelji da vam izrazim svoje mišljenje i gledište navedenog.

Nije čudno da se Petrov povlači (ako se ipak priče nastave, što je neupitno), jasno je bilo od početka da je pod velikim pritiskom. MOST-u se dogodio najgori mogući scenarij, dakle izvrsni izborni rezultat ih je ogolio do kraja i najveći uspjeh pretvorio se u najveću noćnu moru.

19 mandata je najveća nesreća koja je zadesila MOST, nadali su se nekih 5-7 mandata u najboljoj varijanti, sa time da Domoljubna koalicija dobije barem 70 mandata, i onda onako od prigode do prigode držati im stranu, a prema vani glumiti oporbu, uloga koju i danas igraju u županijskoj skupštini županije Dubrovačko-neretvanskoj.  Međutim izborni rezultat ih je ogolio i postavio na prvu crtu odluka, zašto je danas jasno, nisu bili spremni ni sposobni. Izborni rezultat jasno je razotkrio da je MOST nečiji projekt, pristajanje na koaliciju sa HDZ-om, suprotno potpisanoj izjavi kod javnog bilježnika doslovno je srušilo vjerodostojnost MOST-a.

Totalni krah MOST-a

Ukratko, veliki uspjeh birača, totalni krah (bez obzira na izbornu pobjedu) MOST-a. Šteta, jedina moguća opcija koja je ponudila ono što državi nedostaje, a to je NADA! Uzalud trud kada je sve zajedno, dobra ideja , dobar “tajming”, dobra vibra, dodar rezultat, sve “bačeno niz rijeku”.

Školski primjer kako se sve poklopilo na štetu Bože Petrova. Ono što ga je diglo do visine nacionalne figure, samo u nekoliko tjedana bacilo ga totalno na dno i pretvorilo ga u još jednu osobu na hrvatskoj političkoj sceni bez vjerodostojnosti. Pritisak koji ne bi izdržala ni puno jača osoba od Bože Petrova. Logičan nastavak sage zvane uzlet i sunovrat Bože Petrova je odlazak iz politike, barem sa nacionalne političke scene.

Mislim da u MOST-u jednostavno nema osobe koja je sposobna zamijeniti Božu Petrova kada bi on otišao, barem ne u tolikoj mjeri da bi jamčila da MOST ostane značajna politička stranka na političkoj sceni Republici Hrvatskoj.

Želi li Kovačić naslijediti Petrova?

Točno je da je Ivan Kovačić bio od početka uz Petrova i da ga nije nikada napustio je odlična referenca da ga naslijedi, pitanje je, da li je Kovačić to sposoban i još veća dilema, da li Kovačić to uopće želi? Koliko ga ja poznam, mislim da on to ne želi, i to je problem, ali sačekajmo da umjesto nagađanja vrijeme razriješi sve dileme.

Za kraj, šteta, velika šteta što je ovakva izvrsna ideja i izvrstan projekt upropašten, ništa novo na RH političkoj sceni. Poslije svega, pouka, samo slobodni ljudi i skupine mogu donositi poziotivne promjene u društvu, posebno u društvu koje je opterećeno bezbrojnim problemima kao naše. Nije on upropašten tek sada, kada se ove špekulacije spominju, to se dogodilo puno prije.

Šteta, moglo je i završiti puno, puno bolje kako za Petrova, tako i za MOST te Hrvatsku u cjelini!

Iako su sinoć iz MOST-a demantirali odlazak Bože Petrova te kazali kako radu u na tome da u budućnosti budu najjača politička opcija u Hrvatskoj, nekako mi to nije za vjerovati. Vrijeme će pokazati, ali prošlost nije na njihovoj strani. Valja sačekati tu budućnost i uhvatiti se gorućih problema koji nas ove dane zasipaju i opet potvrđuju ono što sam kazao na svečanoj sjednici Sabora: Hrvatska nema pravosuđe, pravosuđe kod nas nije poznat pojam kao ni zadaća pravosuđa”.

Komentiraj