STIPE PETRINA DOMAĆIN SUPERUHA U PRIMOŠTENU

SuperUho

ROCK FESTIVAL NA OTVORENOM

Festival SuperUho održat će se od 6. do 8. kolovoza petu godinu u Primoštenu, na ruševinama nekadašnjeg hotela Marina Lučica, čiji su okoliš organizatori posljednjih nekoliko godina pretvorili u vrlo privlačan i intiman prostor idealan za ljetni rock festival. Uz prikladno pripremljen koncertni prostor nalazi se i ljetni kamp natkriven borovom šumom pa festival SuperUho svake godine posjećuje sve više gostiju. Festivalski kamp dvije godine bio je krcat i stoga su za ovu godinu organizatori najavili njegovo širenje i dodatno su uredili teren. Kamp će biti otvoren 4. kolovoza, kada kao zagrijavanje za festival počinje festival dokumentarnog rock filma DORF.

Po riječima direktora festivala Mate Škugora, sve je više gostiju u Primoštenu koji tih dana dolazi upravo na festival SuperUho, zbog čega ovaj grad, tradicionalno orijentiran prema obiteljskom turizmu, svoja vrata polako otvara i prema festivalskom, ali i kulturnom turizmu.

Ove godine nastupaju grupe Ride, Turbonegro, !!!, John Maus, Trail Of Dead, Pallbearer, Algiers, No Age, Earthless, Blue Hawaii, Pick A Piper, Šumski, Nlv, Crvi, Porto Morto, Them Moose Rush, Tyger Lamb i Harvo Jay. Škugor ovako objašnjava programsku politiku i kriterije po kojem biraju izvođače iz cijelog svijeta koji sve češće i sami, zbog reputacije festivala, žele nastupiti na tom jedinstvenom događanju:

„Trudimo se napraviti zdrav kompromis između svježih, relativno novih imena i onih koji su svojim radom unatrag više desetljeća odredili budućnost popularne glazbe kakvu danas poznajemo. Tako primjerice s jedne strane imamo sjajne i prilično mlade Algiers, a s druge neizmjerno utjecajne veterane shoegazea Ride. Jednako tako želimo pokriti što širi spektar aktualne glazbe, pa tako uz već spomenute Ride koji su u Velikoj Britaniji nakon desetljeća vladavine synthova ponovo vratili gitare u prvi plan i postavili temelje za nastanak neizmjerno popularnog britpopa, imamo i vjerojatno najvažniji norveški rock’n’roll bend Turbonegro koji svojom gay ikonografijom i borbom protiv pretjerane političke korektnosti ruši predrasude na svim razinama. Zatim su tu i dobro nam znani dance punk luđaci iz Kalifornije Chk Chk Chk, pa John Maus iz Minnesote kojeg ni doktorat političkih znanosti nije spriječio u tome da na svojim koncertima radi pomutnju i izaziva pozitivan kaos te niz raznolikih imena kojima je zajednička neupitna kreativnost.“

Škugor je dodao da ona stara uzrečica da se dobar glas daleko čuje u njihovu slučaju zaista vrijedi. ‘’Evo, odličan primjer su upravo Algiers koji su nam nakon sjajnog siječanjskog koncerta u klubu Močvara u Zagrebu oduševljeno došli s upitom je li istina da mi radimo SuperUho. Netko im je to spomenuo, a kako taj njihov koncert nismo radili kao SuperUho, nego pod imenom ŽednoUho, nisu nas povezali s festivalom. Ispostavilo se da su još lanjskog proljeća sastavljali popis europskih festivala na kojima žele nastupiti i svom menadžmentu poslali imena triju festivala, među kojima je bilo i SuperUho. Svidio im se jako način na koji se biraju izvođači te lokacija i veličina festivala. Ne moram naglašavati kakav nam je to kompliment bio“, otkrio je Škugor.

Dva dana prije početka festivala počet će i 12. izdanje najstarijeg hrvatskog festivala dokumentarnog rock filma DORF. Ove godine u programu regionalne konkurencije bit će prikazano šest filmova iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Premijerno će biti prikazani filmovi o prvom albumu slovenskog avangardnog rock sastava Laibach kao i o pioniru elektronske glazbe Mihi Kralju. U selekciji će biti prikazani i filmovi„Glasnije od oružja“ redatelja Miroslava Sikavice, film o soundtracku ratnih 90-ih i ulozi glazbe u Domovinskom ratu, film „Veja“ autora Nevena Mihaela Dianeževića u produkciji HRT-a o multiinstrumentalistu i etnomuzikologu Goranu Farkašu iz Pazina te film „Pope, vrati se“ autora Tonija Volarića o splitskom pjesniku i novinaru Momčilu Popadiću. Autor Milan Nikodijević koji gostuje drugi put na DORF-u predstavit će najnoviji film „Zarobljeno vrijeme“, o novinaru i zaljubljeniku u glazbu Petru Peci Popoviću koji u filmu putuje od Vardara do Triglava i susreće se s prijateljima i kolegama u pokušaju da pronađu odgovore na pitanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti rock and rolla. Isti program bit će prikazan i u Vinkovcima od 23. do 25. kolovoza, gdje je festival DORF i nastao prije 12 godina. Dio filmskog programa nazvan je ‘’Tajna povijest rocka’’. U sklopu njega će premijerno u Hrvatskoj biti prikazan i film „Betty: They Say I’m Different’“ britanskog redatelja Phila Coxa s kojim je Nacional objavio intervju u lipnju ove godine.

Tako je festival SuperUho uz suradnju s DORF-om sve češće kulturno-turistička odrednica stranih i domaćih gostiju zahvaljujući inicijativi ekipe okupljene u organizaciju ŽednoUho, ali i sluhu za dobru rock glazbu lokalne samouprave na čelu s gradonačelnikom Primoštena Stipom Petrinom koji je inicirao dolazak ovog festivala. „Stipe Petrina jedan je od rijetkih ljudi kod nas koji je na čelu lokalne uprave, a koji gaji senzibilitet prema dobroj rock glazbi, glazbi kakva na kraju krajeva čini okosnicu SuperUha. Znači razumijemo se i prezadovoljni smo suradnjom“, vidno zadovoljan na kraju je izjavio Škugor. Kako i ne bi kada lokalna uprava, turistički djelatnici, gosti festivala i izvođači uživaju u ovom festivalu.

Komentiraj