Stipan Jonjić o kašnjenju cjepiva: “Tužno, da ne kažem tragično i nedopustivo”

Imunolog na Zavodu za histologiju i embriologiju u KBC-u Rijeka Stipan Jonjić u utorak je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao kašnjenje cjepiva protiv koronavirusa.

Jonjić kaže da nema nikakve insajderske informacije. “To je prilično tužno, da ne kažem tragično i nedopustivo. Jer sve te tvrtke koje su radile, na kraju krajeva i dobile novce od EK imaju stručnjake koje znaju protočnost njihove tehnologije, što znači da su do detalja mogli planirati koliko, do kada i za koga mogu proizvesti. To su i potpisali. Zato mislim da je reakcija svih čelnika europskih ne samo opravdana, nego i prilagođena tonom jer takve stvari se ne smiju događati. To ide u prilog onima koji spominju zavjeru i slično”, rekao je imunolog.

Dodao je da se sad pokazalo dobrim što pripadamo Europskoj uniji. “Europa ima instrument da se nosi s time, morat će iz ovoga nešto naučiti uključujući i pravljenje vlastitih resursa koji ne podliježu tim nekim čudnim zakonima tržišta. Ovakve stvari su nedopustive. Tehnologije su visoko protočne. Ta gospoda su znali ljetos koliko mogu proizvesti svaki dan, tjedan, mjesec”, ističe.

Navodi da kod ovakvih stvari ne odlučuje javno zdravstvo ni opće dobro, već isključivo novac. “To je jedino što ja kao laik mogu zaključiti. A to će nažalost zaključiti i oni koji zagovaraju urote”, rekao je Jonjić. Ističe da će od Europe i gore proći neki dijelovi svijeta o kojima nitko ne razmišlja. “Ako se to može dogoditi Euopi, možete misliti što će se dogoditi drugima”, kazao je.

Komentiraj