Hrvatska smatra da je važno održati komunikaciju s Turskom u vrijeme zategnutih odnosa između Ankare i Bruxellesa, rekao je u subotu na Malti ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier.

Ministri vanjskih poslova EU-a sastali su se s turskim kolegom u Valletti prvi puta od kontroverznog referenduma 16. travnja kojim je predsjednik Tayyip Erdogan dobio šire ovlasti.

“Naglasili smo naš stav da je potrebno održati kanal komunikacije s Turskom, uvažavajući svu kompleksnost tih odnosa”, izjavio je šef hrvatske diplomacije.

EU je u petak priopćio da vrata Turskoj za članstvo u EU ostaju otvorena, bez obzira na višemjesečne verbalne sukobe Ankare i europskih vlada.

No, neki istaknutiji članovi Europskog parlamenta i Austrija otvoreno pozivaju na prekid pristupnih pregovora, tvrdeći da nedavni referendum pokazuje da se Turska udaljava od Europe i njezinih temeljnih vrijednosti.

Ministri su razgovarali i s ostalim kandidatima za članstvo u EU i ponovili da politika proširenja ostaje važan instrument za promicanje stabilnosti na kontinentu, pogotovo na jugoistoku, rekao je Stier.

Stier se bilateralno sastao s kolegom iz Irske i Malte, trenutne predsjedateljice EU-om u kojoj je u posljednje vrijeme dvaput boravio hrvatski premijer Andrej Plenković, a uskoro bi je službeno trebala posjetiti i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentiraj