NATO je zabrinut zbog izjava novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je Sjevernoatlantski savez nazvao zastarjelim, rekao je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

“Izjave izabranog predsjednika Trumpa koji NATO smatra zastarjelim, dočekane su sa zabrinutošću”, rekao je Steinmeier nakon susreta s NATO-ovim glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom, nakon kojega se u Bruxellesu sastao s kolegama iz EU-a.

“Vidjet ćemo kakve će biti posljedice za američku politiku”, dodao je ministar.

Donald Trump koji u petak treba službeno preuzeti dužnost, izjavio je u razgovoru za njemački dnevnik Bild i britanski The Times da je NATO “zastarjela” organizacija.

Ta je primjedba “u suprotnosti s onim što je (budući) američki ministar obrane prije samo nekoliko dana rekao u prigodi svog saslušanja u Washingtonu”, istaknuo je Steinmeier.

Na sastanak 28 ministara vanjskih poslova u ponedjeljak u Bruxellesu “najvjerojatnije će, možda i bitno, utjecati, izjave novoizabranog američkog predsjednika koji je u Bruxellesu potaknuo čuđenje i uznemirenost i mislim, siguran sam u to, ne samo u Bruxellesu”, dodao je njemački ministar vanjskih poslova.

Komentiraj

FOTO:EPA/OLIVIER HOSLET
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.