Steinmeier u Yad Vashemu izrazio “bol, žalost i sram”

EPA/ABIR SULTAN

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u nedjelju ujutro u sklopu dvodnevnog boravka u Izraelu posjetio je spomen područje žrtvama holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu gdje je izrazio bol, žalost i sram zbog nepravde koju je njemački narod učinio Židovima u doba nacionalsocijalizma.

“Na ovom mjestu sjećanje se pretvara u bol, žalost i sram”, rekao je Steinemeier za posjeta Yad Vashemu podignutom u spomen na šest milijuna židovskih žrtava holokausta.

“Mi Nijemci na sebe smo svalili nepojmljivu krivnju”, upisao je njemački predsjednik prije toga u knjigu gostiju u memorijalnom centru Yad Vashemu.

Istaknuo je posebne odnose između Njemačke i Izraela koji su rezultat događaja u prošlosti.

“U odgovornosti za to što se dogodilo, mi smo čvrsto na strani Izraela i radimo na zajedničkoj budućnosti”, rekao je Steinmeier kojem je ovo prvi službeni posjet Izraelu otkako je početkom godine napustio dužnost ministra vanjskih poslova i postao predsjednik Njemačke.

Steinemeier je prije toga na brdu Herzl obišao grobove bivšeg izraelskog predsjednika Shimona Peresa te premijera Jithzaka Rabina, ubijenog u atentatu 1995.

Kasnije u nedjelju Steinemeier se treba sastati sa sadašnjim predsjednikom Reuvenom Rivlinom i s premijerom Benjaminom Natanyahuom.

Netanyahu je nedavno odbio primiti njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela, prosvjedujući tako protiv Gabrielova sastanka s predstavnicima nekih mirovnih organizacija koje otvoreno kritiziraju politiku gradnje naselja za židovske doseljenike na palestinskim područjima.

Steinnmeier je službeni posjet Izraelu počeo sastankom s istaknutim izraelskim autorom Davidom Grossmanom, koji je oštar kritičar izraelske politike naseljavanja okupiranih palestinskih područja.

Grossman je istaknuti mirovni aktivist kojemu je 20-godišnji sin Uri poginuo dok se borio u drugom izraelskom ratu s Libanonom 2006.

Steinmeier se u ponedjeljak treba sastati s još jednim kritičarem izraelske vlade, istaknutim izraelskim književnikom Amosom Ozom.

Komentiraj