Stariji od 65 godina bi trebali biti aktivni zbog održavanja vitalnosti i zdravlja

Pixsell/Hrvoje Jelavic

Bez obzira na životnu dob, redovna fizička aktivnost je preporučljiva, a važno je ostati aktivan i nakon 65 godine zbog održavanja vitalnosti i zdravlja, prenosi fitness.com.hr.

Neka istraživanja su pokazala da velik broj osoba starijih od 65 godina dnevno 10 i više sati provede sjedeći ili ležeći. Manjak aktivnosti je povezan sa smanjenom mobilnošću, pojavom boli, bolesti.

Aktivne osobe imaju smanjen rizik od srčanih bolesti, infarkta, dijabetesa tipa 2 i demencije, fizička aktivnost je je dobra za održavanje zdravlja kostiju, ravnoteže i koordinacije.

Prema preporukama stručnjaka, osobe starije od 65 godina bi svaki dan trebale biti aktivne. Za optimalno zdravlje savjetuje se kombinacija različitih aktivnosti.

Starijima osobama se savjetuje barem 150 minuta neke vrste aktivnosti umjerenog intenziteta u tjednu. Onima koji su redovno aktivni, savjetuje se do 75 minuta aktivnosti malo višeg intenziteta.

Plivanje, vožnja bicikla i hodanje su među najpopularnijim aktivnostima, važno je biti redovan i aktivan skoro svaki dan. Za redovno aktivne preporučuju se i aktivnosti višeg intenziteta, kao što je tenis, aerobik, planinarenje ili ples.

Komentiraj