STANJE U PREDŠKOLSKOM ODGOJU: Mrsić primio predstavnice Sindikata obrazovanja, medija i kulture

FaH

Predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Mirando Mrsić i članice odbora Dragica Zgrebec i Gordana Sobol primili su u petak predstavnice Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske kako bi razgovarali o položaju radnika u predškolskom odgoju, a posebice o teškim uvjetima rada odgajateljica u vrtiću i prosvjedu koji je sindikat organizirao početkom svibnja.

Mrsić je izjavio novinarima da je nedopustivo dovoditi u pitanje ustavno pravo svih radnika da se sindikalno organiziraju i bore za bolje uvjete rada. Svaki odgovorni poslodavac probleme treba rješavati socijalnim dijalogom, istaknuo je Mrsić.

Sobol je izrazila podršku zahtjevima sindikata, a Zgrebec je ustvrdila da lokalna samouprava mora predškolski odgoj i obrazovanje odrediti kao svoj prioritet i sve što se odnosi na ovaj segment društva provoditi u skladu sa zakonom.

Predsjednica sindikata Božica Žilić upozorila je na pritiske i prijetnje koje doživljavaju neke djelatnice zagrebačkih vrtića koje su na prosvjedu sudjelovale izvan radnoga vremena.

Razlozi prosvjeda su prenatrpanost grupa i nedovoljni smještajni kapaciteti u zagrebačkim vrtićima, što otežava rad odgojiteljicama i krši dječja prava. Grad Zagreb u vrtićima ima oko 10.000 djece više od dopuštenoga standarda jer godinama nije planirao i razvijao kapacitete sukladno stvarnim potrebama, rekla je Žilić.

Ustvrdila je da se sindikat već dugo bori protiv nepoštivanja zakona i propisa koji reguliraju rano i predškolsko obrazovanje, a prije svega se ne poštuje Državni pedagoški standard koji je Sabor usvojio 2008. godine, a trebao je biti u primjeni od 2014. godine.

Komentiraj