Stalni postav novog Muzeja nematerijalne baštine u Čakovcu – najbolji u Hrvatskoj

Struka prepoznala i nagradila blago Riznice Međimurja

Kada su u svibnju 2017. godine građevinske skele počele prekrivati fortifikaciju drevnoga grada Zrinskih u Čakovcu, samo su stručnjaci iz Muzeja Međimurja Čakovec i Međimurske županije znali što će građanima i svijetu otkriti njihovo uklanjanje u lipnju 2021. Tada je okončan projekt vezan uz rekonstrukciju i revitalizaciju fortifikacije Starog grada Čakovca u Muzej nematerijalne baštine nazvan Riznica Međimurja.

Pobjednička priča započela je prijavom projekta Europskom fondu za regionalni razvoj, u operativni fond Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.-investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine. U pisanju projekta sudjelovali su Muzej Međimurja Čakovec, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA, Turistička zajednica MŽ-a te Međimurska županija – osnivač MMČ-a – kao vodeći partner i prijavitelj.

Ukupna vrijednost projekta je 40,8 milijuna kuna, od čega je 85% sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoja, a ostatak iznosa sufinancirala je Međimurska županija kao vodeći partner projekta.  Županija je izdvojila i dodatna sredstva za troškove statičke sanacije, čime je uspješno zatvoreno najveće ulaganje u zaštitu kulturne baštine i najzahtjevniji projekt u kulturi u Međimurskoj županiji.

NAJBOLJI U HRVATSKOJ!

Dotad oronuli bedem oplemenjen je novim sadržajem koji je prepoznala struka – Hrvatsko muzejsko društvo – te ovjenčala Godišnjom nagradom za realizirane stalne postave u 2021. godini. Ovo veliko priznanje uručeno je ravnateljici Muzeja Međimurja Čakovec Maši Hrustek Sobočan i županu Međimurske županije Matiji Posavcu, te koautoricama nagrađenog postava kustosicama Janji Kovač i Ani Šestak, 10. studenoga u Zagrebu.

Najbolji muzejski stalni postav Hrvatske – Riznica Međimurja – od otvorenja u ljeto 2021. očarava posjetitelje kojih je dosad bilo više od 25.000. Zlatom je upisana u turističke rute Međimurja i cijele zemlje.

U zidinama bedema posjetitelje dočekuje i Bedem – muzejski kafić – te suvenirnica s memorabilijama u koje svaki posjetitelj može ‘pospremiti’ vlastite dojmove na nezaboravno putovanje poviješću.

Obnovljena fortifikacija u potpunosti je prilagođena osobama s invalidnošću koji neće ostati uskraćeni za ushit koji Riznica pruža.

Svaki je detalj razrađen pa i logotip novog muzeja plijeni stilom. Izveden je u obliku simboličnog ključa od točaka boje zlata centriranih u kružnicu. Zlatni je to ključ koji otvara Riznicu, a potom ju zauvijek zaključava u srce i uspomene posjetitelja.

BOJA I ZVUK EMOCIJE

Uz inovativna tehnološka rješenja u novom muzejskom postavu priča o blagu koje Međimurje baštini nije lišena uzbuđenja koja su se u davnim stoljećima vrtložila među ovim zidinama. Zjenice likova iz tame – koji uprizoruju zatočeništvo – uznemiruju vjernim pogledom u kojem se zrcali emocija uznika, a pozojev rep – otkrit ćete – nije tek puki ukras zida… Ubrzani puls posjetitelja začaranog legendama, umirit će sjeta u tonu međimurske popevke, rafinirane poput čipke rođene u rukama Svetomaršćanki.

 

Komentiraj