Srpska komisija kaže da je hrvatska policija pretukla maloljetnika iz Afanistana, javio se MUP

Komisija za izbjeglice i migracije Republike Srbije (KIRS) ustvrdila je kako su pripadnici hrvatske granične policije pretukli maloljetnika iz Afganistana.

“Dječak koji je preživio tešku fizičku i psihičku torturu od strane službenih državnih organa Hrvatske, prvo je izdvojen iz grupe migranata, pretučen na samoj granici, nakon čega je zatvoren u u prostoriju u kojoj su ga tukla četiri pripadnika granične policije”, stoji u službenom priopćenju.

Navodi se kako su dječaku oduzeli telefon i novac, fizički ga povrijedili, a nakon zatvaranja u prostoriju natjerali su ga da se skine, gdje su potom pustili vodu i napravili baru u koju su ga ubacili i puštali struju preko elektrošokera, od čega je dječak i izgubio svijest. Dječak je, dalje navode, zadobio prijelom rebara s unutarnijm krvarenjem, hematome glave te je izgubio dosta krvi

Vezano uz ove optužbe u ponedjeljak su se oglasili i iz MUP-a. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Ministarstvo unutarnjih poslova RH nije upoznato sa slučajem kojeg navodi Komesarijat za izbjeglice i migracije Republike Srbije niti je ostvarena bilo kakva službena komunikacija Komesarijata za izbjeglice i migracije Vlade Republike Srbije prema MUP-u RH.

Smatramo da je ovo još jedna u nizu neutemeljenih i činjenično nepotkrijepljenih optužbi na račun hrvatske policije zbog njene ustrajnosti i odlučnosti u zaštiti državne granice i vanjske granice Europske unije.

O pritisku nezakonitih migracija govori brojka da je hrvatska policija od početka godine spriječila 9 487 pokušaja nezakonitog prelaska državne granice, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja povećanje od 200 posto.

Za istaknuti je i broj uhićenih krijumčara nezakonitih migranata koji se već sada približio brojci od gotovo 600 krijumčara pri čemu značajan udio imaju i srbijanski državljani (17%).

O humanom postupanju hrvatske policije govori i nedavni slučaj kada je krijumčar, 45-godišnji srbijanski državljanin pobjegao iz kombija s kojim je sletio u rijeku Kupu i ostavio 11 migranta u tonućem kombiju.

Nažalost, jedna ženska osoba se utopila, ali je zahvaljujući samo brzoj i požrtvovnoj reakciji hrvatskih policijskih službenika od utapanja spašeno 10 migranta koji su ubrzo zbrinuti i smješteni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite. Ovo je zadnji slučaj u nizu, a tijekom prošle zime nerijetke su bile situacije kada su policijski službenici spašavali nezakonite migrante, među kojima i trudnice i djecu zatočene u snijegu na nepristupačnom terenu poput planine Plješivice.

Iznesene optužbe koje upućuju na navodna mučenja migranata apsolutno su nepojmljive i nemaju nikakvo uporište u stvarnosti.”

Komentiraj