Srednjoeuropske države bilježe rekordne brojeve novozaraženih

Slovačka je zabilježila rekordan broj novozaraženih koronavirusom četvrti dan zaredom, njih 522 u petak, pokazali su podaci ministarstva zdravstva objavljeni u subotu, a visoke brojeve bilježe i Češka i Poljska.

Broj novozaraženih u Slovačkoj najviši je otkad je pandemija koronavirusa u ožujku zahvatila i tu srednjoeuropsku državu. Rekordni brojevi bilježe se svakodnevno od utorka, kad je bilo 338 novih slučajeva.

Prema službenim statistikama u Slovačkoj je od početka pandemije zaraženo 8.600 ljudi, a 44 je preminulo.

Gotovo rekordni brojevi novih slučajeva zabilježeni su i u susjednoj Češkoj i Poljskoj.

Češka je u petak imala 2.946 novih slučajeva, što je najveći rast ovog tjedna i nije daleko od rekordnih 3.126 slučajeva koliko ih je bilo 17. rujna, pokazuju podaci tamošnjeg ministarstva zdravlja.

U Češkoj je sveukupno zaraženo  61.318 ljudi, a 581 je umrlo.

Poljska u subotu ima 1.584 novih slučajeva nakon što je dan ranije imala rekordnih 1.587 novozaraženih. Dosad je u toj državi zaraženo 85.980 ljudi, a preminulo ih je 2.424.

Poljsko ministarstvo zdravlja najavilo je vjerojatno uvođenje novih restriktivnih mjera kako bi se zaustavilo očekivano daljnje širenje virusa.

Poljska je u početku bila uspješna u zaustavljanju koronavirusa, no broj slučajeva počeo je rasti tijekom ljeta jer je velik broj građana putovao na godišnje odmore i prisustvovao vjenčanjima.

Mnogi Poljaci počeli su ignorirati preporuke o nošenju maski nakon što je u svibnju ukinuta većina restrikcija kretanja uvedenih u ožujku i travnju.

Prvog dana ovog mjeseca otvorene su škole i vrtići.

Najveći broj novozaraženih od 22. lipnja u subotu je zabilježila i Rusija, njih 7.253, čime je ukupan broj zaraženih od početka pandemije narastao na 1,143.571.

Rusija ima 169 novih smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj narastao na 20.225.

Komentiraj