SREĆA SE KRIJE U BRDIMA Mali vodič trail trčanja za početnike

Autor:

Image: 786748478, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: q-snap / Shotshop GmbH / Profimedia

q-snap / Shotshop GmbH / Profimedia

Sebe i trčanje nikada ne biste stavili u istu rečenicu? Osim možda kad baš morate potrčati na autobus? Smatrate ga dosadnim i napornim? Nemojte brzati sa zaključcima. Vjerojatno još niste iskusili trail trčanje.

Ova vrsta trčanja ima upravo ono što vam možda nedostaje kod cestovnog – element zabave. U trail trčanju možete potpuno legitimno kao odrasla osoba skakati po lokvama, gaziti potoke, valjati se u blatu i nitko vam neće reći da nešto nije u redu s vama. Štoviše, dobit ćete medalju i upoznati ljude blatnjave i sretne poput vas.

Zbog velikih razlika između cestovnog i trail trčanja, a kako biste se zaštitili od mogućih ozljeda, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta za početnike.

Nema utabanih staza

Svako trail je novo iskustvo jer je svaka staza drugačija. Korijenje drveća, kamenje, šljunak, potoci, strmi usponi i brzi spustovi izmjenjuju se pod vašim tenisicama dok trčite.

Upravo zbog toga, čak i trčanje po istoj stazi svaki put je drugačije. Dodajte tome zadivljujuće pejzaže – livade s divljim cvijećem, slapove, promjenjivo vrijeme i priliku da vidite pokoju divlju životinju i nametnut će se sam od sebe odgovor zašto je trail trčanje jedna od najpopularnijih aktivnosti.

No, ovo je i razlog zbog kojeg treba biti jako oprezan kod trail trčanja. Noga se u trenutku izvrne i može doći do ozljede. Zato je bitno imati kvalitetne tenisice prilagođene terenu.

Tenisice za trail

To su tenisice s izraženom ripnom na potplatu. Takva potplat ne proklizuje i čvrsto drži teren, a vas čuva od padova. Osim toga, tenisice za trail su malo čvršće i robusnije od onih za cestovno trčanje, kako bi izdržale teren i održale vašu stabilnost.

Napravljene su od materijala koji se brzo suše, kako biste bez problema gazili po vodi i ubrzo zatim bili opet suhi. Ima i zimskih, vodonepropusnih verzija. One nisu preporučljive za toplije mjesece jer noga u njima ne diše, onoliko koliko diše u ostalima.

Kad ste odabrali tenisicu, odaberite i odgovarajući broj. To je u biti najvažnije, želite li zavoljeti trčanje. Birajte tenisicu broj veću, no što inače nosite. Na taj način prevenirat ćete bolne prste i urasle nokte. To što je broj veća, ne znači da smije “plesati” na peti. Stražnji dio noge tenisica mora čvrsto držati.

Slušajte tijelo, ne gledajte na sat

Za razliku od cestovnog trčanja, tempo kojim trčite na stazama u šumi, na planini ili brdu, u potpunosti ovisi o terenu, odnosno o količini napora koji je potreban za trčanje uzbrdo, nizbrdo, preko prepreka. Umjesto da se usredotočite na tempo, slušajte svoje tijelo i trčite po osjećaju. Ako treba i hodajte. Hodanje je sastavni dio trail trčanja.

Ne precjenjujte svoje mogućnosti

Koliko ćete trčati ovisi o vašoj kondiciji, opremi, vremenu i vašim očekivanjima. Nemojte se iznenaditi kada nakon sat vremena trail trčanja shvatite da ste otrčali samo četiri kilometra. Trail je puno drugačiji i zahtjevniji od trčanja po ravnoj stazi, no i puno, puno zabavniji pa vrijeme proleti.

Ako planirate trčati dulje od sat vremena, nosite sa sobom energetsku pločicu, vodu, mobitel i ne idite sami. Mobitel, društvo i voda preporučuju se u svakom slučaju kada odete u šumu, a ne samo kada idete trčati.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RICARDO-RUNS (@ricardoruns1991)

Vježbajte

Ako još niste, počnite raditi vježbe stabilnosti i fleksibilnosti te jačajte i razgibavajte zglobove. Sve navedeno vrlo je bitno kako biste prevenirali ozljede u trail trčanju. S trailom krenite polako. Hodajte koliko god treba, prije no što potrčite kako biste tijelo naviknuli na neravni teren, aktivirali i ojačali mišiće koji vam dosad nisu trebali.

Prepustite se prirodi

Teren koji se pod vašim nogama stalno mijenja, zahtijeva više koncentracije od ostalih oblika trčanja. Tjera vas da budete prisutni u trenutku, što se ne razlikuje puno od meditacije. Problemi jednostavno nestaju dok trčite po otočkom kamenjaru ili brdima i planinama kontinenta, a ponekad na pamet inspiriranu prirodom, padaju i genijalne ideje koje će ih dugoročno riješiti.

Prijavite se na utrku

Trail utrke posebno su iskustvo, a sada kreće sezona. Zamislite samo punu šumu ljudi poput vas, okrijepne postaje sa sočnim voćem za kojim vam tijelo u tom trenutku žudi, natjecateljski duh koji vas tjera da date sve od sebe i na kraju rezultat koji početnike redom ugodno iznenadi.

Nakon toga druženje sa sjajno raspoloženim ljudima – jer upravo to čini trčanje po prirodi – puni nas dobrom energijom i potiče lučenje svih onih hormona u našem tijelu koji čine da se osjećamo najbolje ikad! I tako svaki put.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.