SRBIJA: U prosvjedima napadnuto 28, ozlijeđeno četrnaest novinara

Dvadeset osam novinara napadnuto je, a četrnaest ozlijeđeno u četiri dana prosvjeda protiv vlasti u tri najveća grada Srbije, objavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

“Prema evidenciji Udruženja novinara Srbije od 7. do 11. srpnja napadnuto je i ometano u radu 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izvještavali s demonstracija u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Njih 14 je zadobilo ozljede, od kojih je šest zahtijevalo hitnu liječničku pomoć”, objavio je UNS.

Napala ih je policija, ali i “prosvjednici koji su bacali kamenje i druge čvrste predmete”. Ozlijeđeni su “udarcima u glavu i tijelo čvrstim predmetima iz neposredne blizine”.

UNS je tri slučaja prijavio policiji, a još troje novinara samo je prijavilo napad. Šestoro ozlijeđenih dali su izjave policiji, a u jednom slučaju “forenzičarima u ustanovama hitne medicinske pomoći”.

Međutim, “najveći broj slučajeva, iako pobrojan u priopćenjima UNS-a i drugih medijskih organizacija, ostao je neprijavljen”. “UNS će inzistirati da se evidentirani napadi istraže i odgovorni kazne”, kažu u Udruženju novinara Srbije.

Komentiraj