Srbija počela primjenu pojačanog epidemiološkog nadzora, povratnici papire dobivali već od ponoći

 

U petak u 18 sati službeno je stupila na snagu mjera pojačanog desetodnevnog nadzora državljana Srbije koji se vraćaju iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i Hrvatske. No, papiri s obavijesti o nadzoru dijelili su se od ponoći i onima koji su prešli granicu prije 18 sati. Kako piše Telegraf, oni nisu obavezni prijaviti se, ali im se to preporučuje.

Na tom papiru navodi se kako se u roku od 24 sata moraju prijaviti zdravstvenim vlastima u Srbiji. Ističe se da ovaj nadzor ne podrazumijeva zabranu kretanja, odnosno osobe nisu dužne otići u samoizolaciju.

Prvi korak radi se elektronski, gdje osobe ispunjavaju test samoprocjene na koronavirus, a rezultat testa bit će pokazatelj je li potrebno javiti se u ambulantu. Povratnici u Srbiju koji to ne učine riskiraju novčane kazne od oko 1300 eura.

Vlada Srbije jučer je priopćila da osoba koja ispuni ovaj test, rezultate istoga mora isprintati ili sačuvati kako bi imala dokaz da je napravila test. U ambulantu se moraju javiti samo oni koji nakon testa doniju takve upute.

Pojačan zdravstveni nadzor traje deset dana, a oni koji nisu dobili uputu odlaska u ambulantu, test moraju ponoviti nakon deset dana.

U posljednja 24 sata u Srbiji su potvrđena još 62 slučaja zaraze korona virusom, a jedna osoba je preminula. Registrirano je ukupno 32.757 oboljelih, dok je na bolničkom liječenju 331 pacijent, od kojih 20 na respiratorima.

Prema službenim podacima zaključno s 18. rujnom, u Srbiji je tijekom epidemije od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 739 oboljelih, a stopa smrtnosti je 2,26 posto.

Komentiraj