Hina

SRBIJA Otkrivena nova droga, 800 puta jača od marihuane

U Srbiji je otkrivena i zaplijenjena nova sintetska droga koja je do 800 puta jača od marihuane, objavio je beogradski tisak pozivajući se na ministarstvo zdravlja.

Riječ je o psihoaktivnom sastojku, sintetičkom kanabinoidu, koji kod ljudi može izazvati teške zdravstvene poremećaje i oštećenja, piše list Blic naglašavajući ekskluzivnost te informacije.

“Ovo je svjetski važna vijest, obzirom na to da će informaciju iz Srbije, preko Sustava ranog upozoravanja, dobiti sve zemlje Europske unije. Kod nas će ova droga odmah biti stavljena na listu zabranjenih psihoaktivnih sastojaka, a učinit će to i ostale zemlje nakon informacija koje su dobili od nas, s obzirom na to da je u Srbiji prvo otkrivena”, kaže za Blic dr. Jelena Janković, voditeljica Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim tvarima u ministarstvu zdravlja.

Novi psihoaktivni sastojak, koji je po svojoj strukturi sintetički kanabinoid (5F-MDMB-PINACA), otkriven je i identificiran u koordiniranoj suradnji ministarstava zdravlja i unutarnjih poslova. Njezino djelovanje može izazvati teške posljedice.

“Sintetički kanabinoidi imaju 100 do 800 puta jače djelovanje od kanabisa i javljaju se u obliku smole, bijelog praha, kristala, ulja, biljne mješavine. U EU su danas prijavljene 134 vrste sintetičkih kanabinoida i to je najveća kemijska skupina koja se prati u Sustavu ranog upozoravanja. Proizvodi se najčešće u Kini i Indiji, a često se pakira u Europi”, objašnjava dr. Janković iz srbijanskog ministarstva zdravlja.

Europska agencija za narkotike i ovisnost, sa sjedištem u Lisabonu, iznijela je prošlog tjedna u svom godišnjem izvješću “zastrašujuće podatke prema kojima su novi snažni sintetički opijati, koji imitiraju djelovanje heroina i morfija, sve veća zdravstvena prijetnja u EU”, navodi Blic.

U prosjeku, ta agencija je svakog tjedna tijekom 2016. identificirala više od jedne nove psihoaktivne supstancije pristigle na tržište EU.

Komentiraj