U Srbiji se u četvrtak svečano obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. veljače 1804., kada je počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka te isti dan 1835., kada je usvojen prvi moderni ustav Srbije i jedan od prvih suvremenih ustava u tadašnjoj Europi.

Predsjednik Aleksandar Vučić poručio je na svečanosti u Orašcu, gdje je ustanak započeo prije 214 godina, da se na današnji dan obilježavaju i slave “dvije svete vrijednosti – sloboda i srpska država” za koju su se izborili preci današnjih generacija.

“Slobodu nam je osvijetlio Karađorđe, a srpsku državu uspostavio Miloš Obrenović. Vremenska distanca je više nego dovoljna da shvatimo pogubnost svih srpskih podjela”, istaknuo je Vučić i pozvao sunarodnjake da budu odgovorni prema sebi i budućnim generacijama, ukazujući, među ostalim, i na demografske probleme nacije.

“Trebamo početi s najvećom borbom protiv nestajanja, to je borba za opstanak i budućnost Srbije, borba na sve ili ništa”, rekao je Vučić na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana državnosti.

On je poručio i da se Srbija mora obraniti “od utjecaja i interesa velikih sila”, ali da je “još važnije sačuvati i obnoviti naš narod”.

“Sve nam je uzalud ako nemamo ljudi”, rekao je Vučić ocijenivši da je put koji predstoji “dugačak i težak”.

“Pred nas su podigli planinske vijence uvjeta i prepreka”, rekao je Vučić naglasivši odlučnost za suočavanje s izazovima u budućnosti.

“Čela su nam visoko i moramo kazati što je rekao Hanibal krenuvši na Rim: ili ćemo naći put ili ćemo ga sami napraviti”, naglasio je Vučić.

Središnjoj svečanosti u povodu Dana državnosti nazočio je srbijanski državni vrh, predstavnici Srba u regiji, predsjednik i premijerka Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović te čelnik Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

Vučić je ranije tijekom dana razgovarao s Dodikom i Pupovcem, a poslije tog sastanka iz Vučićeva ureda priopćeno je da će Srbija “snažnije podržavati različite razvojne projekte u Republici Srpskoj i u srpskim sredinama u Hrvatskoj, ne ugrožavajući teritorijalni integritet susjednih zemalja i ne dirajući u prava drugih naroda”.

Na sastanku je bilo riječi i “o položaju srpskog naroda u regiji i o odnosima države Srbije s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom, te položaju Republike Srpske unutar BiH”, priopćeno je iz ureda za medije srbijanskog predsjednika.

Komentiraj