Springsteenova ‘Streets of Philadelphia’ nagrađena je 1994. Oscarom

Dana 21. ožujka 1994. godine je Bruce Springsteen osvojio Oscar za najbolju filmsku pjesmu – ‘Streets of Philadelphia’. Pjesma se našla na soundtracku za film ‘Philadelphia’.

Početkom 1993. godine je redatelj ‘Philadelphije’ Jonathan Demme zamolio Springsteena da napiše pjesmu za film u produkciji, da bi u ljetu iste godine, nakon završetka svoje turneje, Springsteen to i učinio. Glazbeni videospot za pjesmu, kojeg su režirali Jonathan Demme i njegov nećak, počinje prikazujući Springsteena kako hoda zapuštenim gradskim ulicama, nakon čega slijede prizori prometnog parka i školskog igrališta, ispresijecani snimkama iz filma. Nakon kratkog kadra Rittenhouse Squarea, završava sa Springsteenom koji hoda uz Delaware River, s Benjamin Franklin Bridgeom u pozadini. U spotu se primjećuje i Tom Hanks u ulozi glavnog junaka filma, kako promatra Springsteena dok ovaj započinje posljednji stih.

Springsteen je odsvirao gotovo sve instrumente, a vokal je snimljen na lokaciji tijekom snimanja korištenjem skrivenog mikrofona na unaprijed snimljenu pjesmu. Zbog velikog uspjeha pjesme i brojnih nagrada, Springsteen ju je izvodio tijekom prijenosa velikih nagrada u udarnom televizijskom terminu: na 66. dodjeli Oscara u ožujku 1994., na dodjeli MTV-jevih video nagrada u rujnu 1994. te na dodjeli Grammyja u ožujku 1995. U međuvremenu, kako je Philadelphia postigla veliki komercijalni uspjeh, a singl postao top 10 pop hit, “Streets of Philadelphia” je postala jedna od Springsteenovih najpoznatijih pjesama među općom publikom. Bez obzira na to, Springsteen ju je rijetko izvodio na koncertima.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]