Sporna tužba za seksualno zlostavljanje protiv Marilyna Mansona

Jedna od tužbi protiv Marilyna Mansona za seksualno zlostavljanje odbačena je iako je podnesena zbog seksualnog zlostavljanja 2011. godine, no tužiteljici je svejedno dana prilika da upotpuni tužbu.

Tužiteljici koja je podnijela tužbu protiv Mansona još 2011. godine dano je dodatno vrijeme za izmjenu i ponovno podnošenje tužbe, što su njezini odvjetnici potvrdili rekavši da će to i napraviti. Bivša Mansonova djevojka, predstavljena samo kao Jane Doe, optužila ga je za silovanje i prijetnje da će je ubiti još 2011. godine, podnijevši tužbu protiv pjevača u svibnju ove godine.

Međutim odvjetnici Marilyna Mansona tvrdili su da tužba koju je podnijela ta žena ima elemente zastare. Svejedno Jane Doe je tvrdila da je potisnula svoja sjećanja na taj incident, što je uobičajeno iskustvo za žrtve seksualnog napada, sve do veljače ove godine, kada je pročitala članak koji detaljno opisuje druge navode Mansonovih napada na druge djevojke.

Sudac koji vodi slučaj, Gregory Keosian, ustvrdio je da tvrdnje tužiteljice o potisnutom sjećanju “nisu dovoljne da se pozovu na pravilo odgode otkrivanja”. “Tužitelj koji traži korist od pravila o odgođenom otkrivanju mora se posebno izjasniti o činjenicama koje pokazuju način otkrivanja i nemogućnost da su činjenice otkrivene ranije”, navodi se u presudi. “U pritužbi se ne navodi ni kada je represija počela – primjerice neposredno nakon što su se događaji dogodili, ili izvan roka zastare – niti njezina priroda ili opseg, kao što su sjećanja koja su potisnuta ili do koje mjere je tužitelj bio spriječen da ih se prisjeti.”

Anonimna žena i njezini zakonski zastupnici sada imaju 20 dana za izmjenu tužbe i pružanje više detalja u prilog svom argumentu o odgođenom otkrivanju. “Marilyn Manson želi ušutkati našu klijenticu o njezinom silovanju”, rekli su Adam Wolf i Tracey Cowan, odvjetnici Jane Doe u izjavi medijima. “Pokušao je koristiti tehničke pravne argumente kako bi se njezin slučaj potpuno odbacio. Sudac je pomno analizirao sudsku praksu i s pravom je smatrao da se njezin slučaj može nastaviti, ako ona izmijeni svoju žalbu kako bi dodala neke dodatne pojedinosti. Namjeravamo vrlo brzo izmijeniti te dodatne detalje i radujemo se prilici da natjeramo Mansona da odgovora za svoja zlodjela”, zaključuje se u priopćenju.

Odbačena tužba jedna je od četiri tužbe protiv Mansona zbog seksualnog napada, koje su se pojavile nakon što je njegova bivša partnerica Evan Rachel Wood u veljači javno iznijela optužbe protiv njega. U travnju je glumica Esme Bianco također tužila Mansona, optužujući ga za seksualno zlostavljanje, fizičko zlostavljanje i trgovinu ljudima i to  nekoliko mjeseci nakon što je sa svojim tvrdnjama izašla u javnost. U svibnju je bivša Mansonova pomoćnica Ashley Walters tužila Mansona zbog seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja. Četvrtu i posljednju tužbu podnijela je manekenka Ashley Morgan Smithline, koja tuži Mansona zbog seksualnog zlostavljanja, seksualne zloupotrebe i nezakonitog zatvaranja.

Manson je odbacio sve optužbe, tvrdeći još u srpnju da su njegovi optužitelji “cinično i nepošteno pokušavali unovčiti i iskoristiti pokret #MeToo” pokrenuvši ‘koordinirani napad na njega’.

 

Komentiraj