Sporazum Escazu osigurava dodatno pravo na zdrav okoliš

Screenshot YouTube

Sporazum Escazu država Regije Latinske Amerika i Karibi (LAC) je brojnim lokalnim zajednicama osigurao dodatno pravo na zdrav okoliš.

Ukupno 12 država je ratficiralo ovaj sporazum, koji se posebno odnosi na ranjive skupine društva, pripadnike autohtonih naroda, pojedince i manje organizacije koje se bave zaštitom prirode. Ističe se kako je na području ove regije velik broj ubojstava povezan s razvojem projekata zaštite okoliša. Istovremeno je Paragvaj produljio zakon i donio nove odredbe o zabrani i nekontroliranoj sječi šuma na istoku zemlje.

Bliži se održavanje Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) u škotskom gradu  Glasgowu, a već je mnogo učinjeno. Novi ciljevi i zakoni o emisijama stakleničkih plinova, prodaji automobila s motorima s unutarnjim igranjem i druge aktivnosti prate smjernice Pariškog sporazuma.

Samit Ujedinjenih naroda o bioraznolikosti iz rujna 2020. godine je uključio izlaganja predstavnika iz 91 svjetske države i Europske unije, a svjetski državnici i političari su nedavno u obraćanju ‘Leaders pledge for nature’ opet ponovili kako je jedan od glavnih ciljeva do 2030. godine preokrenuti gubitak i vratiti biološku raznolikost u brojnim divljim staništima.

Komentiraj