Goran Leš i Damil Kalogjera

Projekt Westgate u Splitu, kompleks dvaju tornjeva smještenih na križanju Ulice Domovinskog rata i Dubrovačke, čiji je investitor Splićanin Josip Komar, a arhitekt Otto Barić, dobitnik je prestižne nagrade International Property Award za najbolji projekt u kategoriji visokogradnje poslovne namjene u Europi. Dva splitska nebodera – jedan dovršen prošle godine, a drugi još uvijek u izgradnji – nagrađena su od žirija sastavljenog od osamdeset članova, među kojima su i četiri engleska lorda, a priznanje je uručeno na svečanoj ceremoniji u Londonu.

Westgate čine dva objekta, od kojih je u prvome nedavno otvoreno sjedište OTP Splitske banke, s prizemljem, četiri podzemne i 12 nadzemnih etaža. Drugi toranj originalno je zamišljen sa 17 nadzemnih etaža, no investitor pokušava ishoditi dozvole za još 10 katova, čime bi to postao najviši neboder u Hrvatskoj. Tu bi se trebao nalaziti prvi hrvatski hotel u sklopu lanca Marriot, dok bi se dio izdvojio za sjedište neke od vodećih tehnoloških kompanija.

Westgate je smješten na glavnoj prometnici prema središtu grada i u kratkom vremenu postao je prepoznatljiv splitski ‘landmark’. Neboderi su trokutasta tlocrta i zaobljenih vrhova, a dodatnu vrijednost daje Dioklecijanov akvadukt iz 4. stoljeća, sačuvan u cijelosti i punoj duljini te prezentiran uz sjeverni bok nebodera. To je i prvi hrvatski poslovni objekt građen po najvišim standardima kvalitete i energetske učinkovitosti, odnosno s LEED energetskim certifikatom A klase, koji se dodjeljuje za primjenu sustava ‘zelene gradnje’.

Zagrebački arhitekt Otto Barić za Nacional je priznao da mu je taj splitski pothvat bio jedan od najvećih izazova u karijeri te otkrio da najnovije priznanje nije vezano samo uz arhitekturu, nego se odnosi na cjeloviti projekt i ‘developerske vještine’ same tvrtke Westgate centar. ‘Tornjevi su zamišljeni kao jasni, izvorni, kristalni oblici, u kombinaciji stakla i bijelih vertikala, suprotstavljeni plavoj horizontali Kaštelanskog zaljeva u pozadini. Jezik arhitekture je jasan i podređen funkciji poslovnih sadržaja, suzdržan i nenametljiv u svrsi davanja prostornog znaka. Tornjevi od početka nisu bili podložni kompromisima i realizacija je u potpunosti s mojom osnovnom idejom, a samo je jedan nepotrebni detalj balona prema sjeveru bio predmet diskusije s investitorom. Toranj B dostigao je prvotno projektiranu visinu od 17 katova i sada čeka odluku nadležnih institucija kojom bi se, po mom mišljenju, trebala realizirati tendencija da postane najviši objekt u Hrvatskoj’, rekao je Barić za Nacional.

Kako se u ovom slučaju radi o prvom ozbiljnom pokušaju definiranja sjeverne splitske fasade, odnosno golemog i dosad neiskorištenog prostora Kopilice, uglednog arhitekta priupitali smo kako vidi njegovu sudbinu.

‘Mislim da su ovi tornjevi nešto najbolje što se moglo dogoditi na tom prostoru upravo zbog prostornog repera koji predstavljaju i naznake važnosti tog sjecišta prometnih silnica. Izgradnjom mosta prema Kaštelima ovo križanje dodatno će dobiti na važnosti i ja ga vidim kao nukleus budućeg splitskog ‘cityja’, a nadam se da će i ostale ideje koje su spremne za taj prostor – poput izmještanja željezničkog i autobusnog kolodvora te urbane preobrazbe – teći lakše nakon konačne finalizacije Westgatea’, zaključio je Barić.

Komentiraj