HINA / Mario STRMOTIÆ / ml

Splitske studentske udruge dobile 1,7 milijuna kuna za projekte

Studenti splitskog Sveučilišta potpisali su u četvrtak s rektorom Šimunom Anđelinovićem ugovore o dodjeli sredstava ostvarenih iz upisnina studenata u ovoj akademskoj godini u vrijednosti od 1,7 milijuna kuna, koje će koristiti studentske udruge za financiranje svojih projekata iz znanosti i tehnologije, kulture i umjetnosti te sporta.

Rektor Anđelinović rekao je na konferenciji za novinare u Rektoratu kako je ove godine ukupno dodijeljeno 300 tisuća kuna više nego u prošloj akademskoj godini, pa je tako za 11 projekata za znanost i tehnologiju dodijeljeno 526 tisuća kuna, za 20 projekata u kulturi i umjetnosti 531 tisuću, dok je za šest sportskih projekata izdvojeno 685 tisuća kuna.

Istaknuo je kako je cilj Sveučilišta povećati sredstva te financirati što više tako kvalitetnih projekata, te u skladu sa strateškim ciljevima potaknuti interdisciplinarnost, međunarodnu prepoznatljivost, sportsku aktivnost i rekreaciju, kao i aktivizam i kreativnost studenata.

“Ovakvim sustavnim financiranjem studentskih projekata, otvaranjem novih menzi te uređenjem prostora za studente i njihove udruge napravljen je značajan iskorak u podizanju studentskog standarda. Planiramo i daljnje aktivnosti u području kulture i stvaranje novih sportskih sadržaja”, kazao je.

Naglasio je kako zahvaljujući takvim projektima na splitskom Sveučilištu grade cjelovitu osobu, a ne samo stručnjaka i osobu koja će imati stručne i znanstvene te ljudske kompetencije, na ponos Sveučilišta. Riječ je, kaže Anđelinović, o velikom broju projekata, među kojima je poznata regata Oxford-Cambridge, ali i drugi projekti, čiju vrijednost vidi i u tome što svi studenti koji su na njima radili nakon fakulteta pronalaze izvanredna zaposlenja, jer ljudi cijene njihovo iskustvo u stvaranju projekata.

Da takav način financiranja studentskih projekata pokazuje usmjerenost Sveučilišta prema studentima tvrdi i  prorektor za studente, studentski standard i studentski sport Boris Maleš, koji je pojasnio kako je riječ o novcu prikupljenom od studentskih upisnina, zahvaljujući čemu se osiguralo financiranje projekata koji danas već imaju svoju tradiciju. Naime, studentski projekti su se prije financirali jedino sredstvima Studentskog zbora, sve dok prošle godine nisu Senat i Uprava Sveučilišta donijeli odluku da se financiraju i iz sredstava ostvarenih od upisnina.

Komentiraj