Split: Predstavljen roman Ivice Ivaniševića “U sedlu je tijesno za dvoje”

HINA/ HENA

Roman “U sedlu je tijesno za dvoje” Ivice Ivaniševića, koji je svoju priču o jednoj splitskoj obitelji smjestio u dane 1969. u kojima je čovječanstvo bilo zaokupljeno iščekivanjem povijesne šetnje čovjeka na Mjesecu, u subotu je predstavljen u Splitu.

“U sedlu je tijesno za dvoje” je prvi Ivaniševićev roman, ali u njemu izlazi na vidjelo autorov spisateljski dar, rekla je Maja  Vujčić, urednica izdavačke kuće HENA COM, u čijoj je nakladi objavljen.

“Ivica Ivanišević gradi ozbiljan roman o prijateljstvu, o obiteljskim i društvenim odnosima, o ljubavi, o odrastanju koje uključuje lekciju o ljudskoj nesavršenosti – roman koji nosi dirljivu nostalgiju za vremenom u kojem se činilo da je učinjen mali korak za čovjeka a veliki za čovječanstvo,” istaknula je Vujčić.

Po njenim riječima, Ivaniševićev roman je priča  o jednoj samo naizgled običnoj obitelji, ispričana iz perspektive njezinog najmlađeg člana – dječaka Tome,  uz oca zaokupljenog neočekivanom ljubavnom zavrzlamom koja mu je poremetila životnu rutinu, majku koja po cijele dane opsjednuto sjedi pred tek nabavljenim televizorom ne propuštajući ni jednu emisiju, starijeg brata zauzetog romansom s Njemicom koja je došla ljetovati u Split i djeda koji nepokolebljivo šuti još od završetka Drugog svjetskog rata.

Autor je majstorski okarakterizirao junake koji odolijevaju svim tipskim obrascima  i tekst je prožet šarmom osebjunog Ivaniševićevog humora, naglasila je Vujčić. U jezičnoj slojevitosti isprepliću dijalekt, strani jezici i književni standard pridonoseći uvjerljivosti priče, kazala je Vujčić.

  • Ivanišević je rekao kako je radnju smjestio u dane iščekivanja prvih čovjekovih koraka na Mjesecu zato što mu je slijetanje na Mjesec 1969., kada je on imao pet godina, prva javna uspomena. “Želio sam na podlozi tog velikog događaja ispričati priču o jednoj obitelji kakvih je na stotine”, rekao je Ivanišević.

Pisac Ante Tomić je rekao da je to roman o samoći, da svi članovi obitelji, kojom se autor bavi,  imaju neke svoje tajne, a pisac Zlatko Gall je istaknuo da je Ivanišević jako dobro upoznao jezik crtanih romana toga vremena, te kako se očituje Ivaniševićeva nostalgija za Splitom njegova djetinjstva.

Ivica Ivanišević (1964.) rođen je u Splitu i radi u Slobodnoj Dalmaciji kao komentator. Objavljuje članke i priče u časopisima i zbornicima, piše filmske i televizijske scenarije i dramske tekstove – zadnja premijera bila je njegova monodrama “Život je čudo”, 2014. u teatru Rugantino u Zegrebu. Objavljene su mu knjige “Ulaz za djecu i vojnike” (2015.), “Smoje-biografija” (2004.) i “Sto mu jelenskih rogova!” (2004);  u koataorstvu s Renatom Baretićem “Split za početnike” (2015.),  a s Antom Tomićem “Krovna udruga i druga drama” (2005.).

Komentiraj