Split planira graditi naftni terminal

 

Luka Split priprema gradnju naftnog terminala za prihvat tankera i transport nafte željeznicom i kamionima u unutrašnjost, objavila je Slobodna Dalmacija.

“Riječ je o terminalu s četiri spremnika ukupnog kapaciteta 56 tisuća kubika u splitskoj Sjevernoj luci i o osmom takvom postrojenju na hrvatskoj strani Jadrana, računajući i Inine terminale u Bakru i Solinu koji služe samo za njezine potrebe”.

“Radi se infrastrukturnom projektu od strateškog značenja i ulaganju u visokoprofitabilnu dugotrajnu imovinu niskog profila rizika koja bi za lokalnu i ukupnu zajednicu, kao i za samu Luku d.d. Split, bila od izuzetnog značenja u smislu novog poslovnog izazova i proširenja opsega poslovanja, novih kvalitetnih radnih mjesta te dodatnih stabilnih izvora prihoda”, izjavio je Slobodnoj Dalmaciji direktor Luke Split Jerko Bačić.

Dodao je kako se trenutno “usklađuju poslovni planovi, izrađuju procjene poslovnog plana prihoda i dobiti s procjenom rizika tijekom izgradnje terminala naftnih derivata, te se razrađuje struktura projekta”. Razdoblje gradnje takvog objekta je “otprilike dvije godine od izdavanja svih potrebnih potvrda i dozvola od nadležnih tijela”, precizirao je Bačić, iznoseći “prve procjene investicije” koje se “kreću u iznosima od 150 do 200 milijuna kuna”. “No, u ovom trenutku u mogućnosti smo iznijeti samo ove okvirne financijske podatke o visini i procjeni ulaganja”.

On tvrdi da su “proveli sveobuhvatnu i strukturiranu studiju opravdanosti ulaganja, iz koje je vidljivo da su na ovom području trenutni kapaciteti suvremenih terminala naftnih derivata nedostatni”.

Slobodna Dalmacija navodi da je Luka Split Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja nedavno dostavila “elaborat procjene utjecaja na okoliš budućeg terminala”, u kojem stoji da će se “izgraditi cjevovod od prijama tankera do skladišta u dužini od 650 metara”. Privez bi, pak, “služio i za punjenje megajahti naftnim derivatima”. Splitska Sjeverna luka već sada ima privez za prijam tankera maksimalnog kapaciteta 40 tisuća tona.

 

Komentiraj