FaH

SPD POTVRDIO: Martin Schulz izazivač Angele Merkel na izborima u rujnu

Njemački socijaldemokrati (SPD) su u nedjelju službeno podržali bivšeg predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza kao svog čelnika i izazivača kancelarki Angeli Merkel na izborima koji se održavaju u rujnu.

SPD je od nominacije Schulza za svog predsjednika u siječnju doživio preporod, dobivši oko 10 postotnih bodova u anketama i tisuće novih članova. Bivši predsjednik Europskog parlamenta svoju kampanju temelji na društvenoj pravednosti.

“SPD se vratio! Vratili smo se”, poručio je 61-godišnji Schulz pred oko 600 delegata na okupljanju stranke u Berlinu, nedugo prije no što je odabran za njihovog čelnika sa svih 605 glasova “za”. Delegati su podizanjem ruke dali do znanja da žele i da ih Schulz vodi na izborima 24. rujna.

Iako SPD kao stranka lijevog centra u posljednjoj anketi Emnida stoji nešto slabije od konzervativaca Angele Merkel, ona je pokazala da bi Schulz na čelu lijeve koalicije koja bi uključivala krajnje lijevu stranku Linke i Zelene mogao preuzeti vođenje države. To bi bio prvi slučaj da Njemačka na vlasti ima “crveno-crveno-zelenu” koaliciju na državnoj razini.

“Želimo da SPD nakon federalnih izbora bude najjača stranka kako bi dobila mandat da ovu zemlju učini boljom i pravednijem, te da njezinom narodu iskaže poštovanje koje zaslužuje, te da ja, dragi drugovi, postanem idući njemački kancelar”, rekao je Schulz.

U svom je govoru kojeg su popratile ovacije ponovio svoje zalaganje za besplatno obrazovanje, ulaganje u medicinsku njegu i škole, kao i programe prekvalifikacije za nezaposlene.

Nužno je zatvoriti “neizdrživi jaz u plaćama” kako bi muškarci i žene u istočnoj i zapadnoj Njemačkoj dobili jednaku plaću za isti posao, istaknuo je Schulz.

Otkrio je i kako želi uvesti posebno, državno financirano radno vrijeme za one koji imaju obitelj, no nije dao više detalja.

Taj bivši gradonačelnik Wuerselena, malenog grada u blizini nizozemske granice, u nedjelju je prepričao svoje skromne početke u zapadnoj Njemačkoj gdje se rodio kao peto dijete policajca i kućanice koje je opisao kao “jednostavne i vrlo poštene ljude”.

U školi je bio “lijen”, te je razmišljao samo o nogometu, zbog čega je na kraju odustao od školovanja, kazao je. Kasnije je otvorio knjižaru, a sredinom devedesetih postaje član Europskog parlamenta.

Njegova nominacija za novog čelnika dogodila se nakon što je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel odlučio odustati od svoje kandidature na čelu SPD-a jer je smatrao da Schulz ima bolje šanse za pobjedu na izborima.

Komentiraj