Filipinski predsjednik Benigno Aquino u srijedu je doutovao na otok Jolo, na kojemu su islamistički ekstremisti prije dva dana ubili kanadskog taoca, kako bi nadgledao napore za spašavanje ostalih taoca.

Aquino je razgovarao s vojnim dužnosnicima u bazi na otoku, tisuću kilometara južno od Manile, o “provedbi operacija za spas svih preostalih taoca” terorističke skupine Abu Sajaf, rekao je.

“Moramo uspjeti ograničiti njihovo kretanje”, rekao je na konferenciji za novinare prije povratka u Manilu.

U ponedjeljak su pripadnici Abu Sayafa ubili Kanađanina Roberta Halla nakon istjeka roka koji su zatražili za otkupninu. On je drugi kanadski taoc kojega su militanti ubili nakon što je John Ridsdel obezglavljen 25. travnja.

Ekstremisti još uvijek drže u zarobljeništvu Norvežanina Kjartana Sekkingstada i Filipinku Marites Flor u otočkoj džungli.

Abu Sajaf, koji je odgovoran za neke od najtežih terorističkih napada na Filipinima, u rujnu je oteo četiri taoca u turističkom odredištu na otoku Samalu.

Prvo su tražili otkupninu od milijardu pesosa (21, 7 milijuna američkih dolara) za svakog taoca no zatim su spustili svotu na 600 milijuna pesosa za tri taoca prije no što je Hall ubijen.

Komentiraj