Španjolska ususret novim izborima: Koalicija Podemosa i Ujedinjene ljevice

EPA/J.J. Guillen

Lijeve stranke Podemos (Možemo) i Ujedinjena ljevica, koje su na izborima u prosincu osvojile ukupno 71 od 350 mjesta u španjolskom parlamentu, izaći će zajedno na ponovljene izbore krajem lipnja pod koalicijskim geslom ‘Ujedinjeni možemo’, čime će pokušati okupiti raspršene glasove ljevice i ugroziti konzervativnog premijera Mariana Rajoya, objavljeno je u subotu u Madridu.

Do sada su sve stranke na izbore išle pojedinačno, a ovo je prva koalicija koja se pojavljuje na političkoj sceni. Dvije stranke imaju dosta međusobnih sličnosti i računaju da će zajedničkim nastupom uzeti glasove s lijevog centra Španjolskoj socijalističkoj radničkoj stranci (PSOE).

Danas je potvrđeno i da će čelnik PSOE Pedro Sanchez biti ujedno i premijerski kandidat te stranke te također da će i čelnik Građana Albert Rivera biti kandidat za premijera.

U Španjolskoj, s drugom po visini stopom nezaposlenosti u EU nakon Grčke te korupcijskim skandalima,  26. lipnja će se održati novi izbori nakon što četiri vodeće stranke nisu uspjele postići dogovor o koalicijskoj vladi. Na izborima održanima 20. prosinca Narodna stranka desnog centra, premijera Rajoya osvojila je 123 mjesta, stranka lijevog centra Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) 90 mjesta, Podemos 69, a stranka centra Građani 40 mjesta u parlamentu.

Za formiranje vlade potrebno je 176 od ukupno 350 zastupnika, a četiri stranke mjesecima su neuspješno pregovarale oko mogućih koalicija. U Španjolskoj se posljednjih 35 godina na vlasti mijenjaju PSOE i Narodna stranka, a Podemos i Građani nastali na nezadovoljstvu gospodarskom krizom i korupcijom ugrozili su to dvostranačje.

Podemos i Ujedinjena ljevica, s osvojena dva zastupnika na zadnjim izborima, tražili su formiranje velike lijeve koalicije uz podršku separatističkih regionalnih stranaka, no tu ideju je odbio PSOE. Vođa PSOE-a Pedro Sanchez, koji je u subotu opet potvrđen za stranačkog kandidata za premijersko mjesto, protivi se dopuštanju referenduma o nezavisnosti u sjeveroistočnoj pokrajini Kataloniji te gospodarskim mjerama za koje se zalažu Podemos i Ujedinjena ljevica.

PSOE je bio sklopio sporazum s Građanima, no te dvije stranke nisu dobile dovoljnu podršku u parlamentu čime je Sanchezu izmaklo premijersko mjesto, a Španjolcima se početkom mjeseca otvorio put na nove izbore.

Narodna stranka, koja je došla na vlast u jeku gospodarske krize 2011. godine, imala je prva pravo sastaviti novu vladu zahvaljujući najvećem broju glasova na izborima, no s obzirom da nije dobila podršku ostalih stranaka za stjecanje potrebnih 176 mjesta u parlamentu PSOE je došao u poziciju sastavljanja vlasti.

Nakon što ni PSOE nije dobio podršku nastavlja se politička neizvjesnost u zemlji, a tehnički premijer Rajoy u subotu je poručio kako bi, u slučaju da pobijedi lijeva oporba, bila greška izbrisati reforme na tržištu rada te vratiti se u 2011. godinu. Prošli mjesec je stopa nezaposlenosti iznosila 21 posto.

Komentiraj