EPA/JMGARCIA

Španjolska: Rajoy opet poziva na stvaranje velike koalicije

Španjolski tehnički premijer Mariano Rajoy ponovno je u subotu zatražio stvaranje velike koalicije između njegove Narodne stranke desnog centra, stranke lijevog centra PSOE i stranke centra Građani, nakon što je u petak parlament odbio predloženu vladu između PSOE-a i Građana.

Rajoy je govoreći na skupu svoje stranke optužio vođu PSOE-a, Pedra Sancheza, za gubljenje vremena španjolskih građana a na njega se obrušio i jer je dosad odbijao razgovarati o stvaranju velike koalicije.

U petak je samo 131 od 350 zastupnika podržao Sanchezovu predloženu vladu sastavljenu od njegove Socijalističke radničke stranke Španjolske (PSOE) i Građana čime je propao i drugi njegov pokušaj formiranja vlade.

Vladu bi sada mogao pokušati sastaviti Rajoy koji je to odbijao iako je pobijedio na izborima s osvojena 123 zastupnička mjesta. Dosad nije dobivao podršku ostalih stranaka čime bi stekao 176 mjesta, odnosno natpolovičnu većinu u parlamentu. Zajednička vlada s PSOE-om i Građanima, kojom bi predsjedao Rajoy, imala bi 253 od 350 mjesta što je, kako je rekao, „važno za stabilnost zemlje“. Sanchez to zasad odbija.

„Ta koalicija poštivala bi volju građana. Prva i druga stranka, a također želimo i četvrtu. Naša ponuda ostaje na stolu i ako je ne želite prihvatiti…pustite onoga koji je pobijedio na izborima da upravlja zemljom“, izjavio je Rajoy.

  • Na izborima održanima krajem prosinca Narodna stranka je osvojila 123 mjesta, PSOE je dobio 90 zastupnika, Podemos ih ima 69, a Građani su skupili 40 mjesta u parlamentu.

Četiri stranke već 76 dana vode teške pregovore, a ukoliko do 2. svibnja ne sastave novu vladu Španjolci će ponovno na izbore u lipnju.

PSOE i Građani su, pak, dan nakon neuspjelog pokušaja poručili kako nastavljaju zajedno pregovore s ostalim strankama.“Idućih tjedana zajedno ćemo se sastati s ostalim političkim strankama“, rekao je u subotu glasnogovornik PSOE-a.

Podemos, pak, želi lijevu koalicijsku vladu u kojoj bi osim njih bio PSOE i Ujedinjena ljevica (2 zastupnika), i koja bi morala dobiti podršku separatističkih regionalnih stranaka Katalonije i Baskije.

Glasnogovornik Podemosa u parlamentu, Inigo Errejon, optužio je u subotu Građane da žele „povući“ PSOE na svoj teren i približiti ga Narodnoj stranci. Građani su još ranije poručili da su spremni biti dijelom velike koalicije.

„To nije promjena“, istaknuo je Errejon.

U Španjolskoj, s 21 posto nezaposlenih, na vlasti su se posljednjih 35 godina mijenjale PSOE i Narodna stranka.

Komentiraj