SP TAEKWONDO Od Hrvata prvi nastupaju Toni Kanaet i Kristina Tomić

Hina

U subotu je u korejskom zimovalištu Muju započelo Svjetskog prvenstvo u taekwondou na kojem će nastupiti rekordan broj sudionika, 1800 sportaša i dužnosnika iz 183 zemlje, a hrvatske boje branit će 12 natjecatelja.

Prvenstvo je započelo borbama u kategorijama u kojima Hrvatska nema predstavnika, do 46 kg žene i do 54 kg muški, a od hrvatskih taekwondaša prvi će u borilište europski doprvak Toni Kanaet (74 kg) i Kristina Tomić (49 kg), čije su borbe na programu u nedjelju.

Osim Tonija i Kristine, hrvatske boje na ovom će Svjetskom prvenstvu braniti još i Tanja Rastović (53 kg, Marjan), Bruna Vuletić (57 kg, Marjan), Marija Štetić (62 kg, Dubrava), Matea Jelić (67 kg, Marjan), Iva Radoš (73 kg, Metalac) i Melani Adamić Golić (preko 73 kg, Zaprešić) te Lovre Brečić (63 kg, Marjan), Luka Horvat (80 kg, Jastreb), Dinko Šegedin (87 kg, Korčula) i Vedran Golec (preko 87 kg, Jastreb).

“I Toni i Kristina imaju protivnike po mjeri. Nema tu onih koji bi njima bili dominantni i ako oni budu na svojoj najvišoj razi oni bi nedjelju mogli završiti s osvojenim medaljama. Kada bi se to dogodilo, Toni i Kristina bi u polufinalu (i eventualnom finalu) nastupili dan kasnije jer takav je koncept natjecanja. Prvi dan su kvalifikacije sve do polufinala, a drugi samo razrješenje oko boje medalje,” kazao je glavni trener reprezentacije Toni Tomas.

Dan uoči nastupa hrvatski “ledolomci” bili su dobre volje, nimalo zastrašeni svjetskom konkurencijom. Uostalom, što bi se Toni Kanaet ikoga pribojavao kada je on ovoga trenutka drugorangirani borac svoje kategorije sa svjetske rang-ljestvice.

“Puno veću psihološku borbu, od razmišljanja o protivnicima, ja sam vodio sa skidanjem kilograma i sada, kada sam prošao vagu, mogu odahnuti. Držim da ja, kao što to i rang-ljestvica kazuje, pripadam svjetskom vrhu i ja sam od sebe očekujem da se u narednim godinama pojavljujem u borbama za medalju,” kazao je član splitskog Marjana.

Kolegica mu Kristina možda nema takvo uporište u svjetskoj rang-listi (ona je 10.), ali zato ima u nizu pobjeda na G turnirima.

“Ja zasad nemam medalja s velikih natjecanja, no vjerujem da će u mojoj karijeri i toga biti,” kazala je 22-godišnja članica zagrebačkog Osvita.

Prvu pobjedu na ovom Prvenstvu izborio je prof. dr. Franjo Prot koji je na Skupštini Europskog taekwondo saveza (ETU) izabran u Izvršni odbor.

Na prigodnoj svečanosti otvaranja za nošenje hrvatskog barjaka bili zaduženi Luka Horvat i Marija Štetić.

Komentiraj