Najmanje je devet ljudi, među kojima dvoje civila, poginulo u noći na subotu u borbama blizu Damaska, gotovo deset dana nakon početka primirja u Siriji, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Sukobi režimskih snaga Bašara al Asada i pobunjenika nastavili su se u subotu u Vadi Baradiju, važnom pobunjeničkom sektoru gdje su glavni izvori pitkev vode iz kojih se opskrbljuju prijestolnica i okolica, navodi SOHR.

U borbama tijekom noći poginulo je dvoje civila, tvrdi Opservatorij, dodajući da su poginula i sedmorica vojnika te da je 20 osoba ranjeno.

Damaščani od 22. prosinca trpe veliku oskudicu vode za piće. Režim optužuje pobunjenike da “dizelskim gorivom onečišćuju” spremnike s vodom i da presijecaju opskrbu a pobunjenici tvrde da je sirijski režim u bombardiranju uništio infrastrukturu.

Turska koja podupire pobunjenike i Rusija, saveznica Damaska, bile su jamci dogovora po kojemu je 30. prosinca na snagu stupilo zadnje u čitavom nizu primirja koje bi trebalo utrti put mirovnim pregovorima pod okriljem Moskve, Ankare i Teherana.

Premda su borbe stale u većini pokrajina, u Vadi Baradiju još traju. UN je uskratu vode za piće za 5,5 milijuna stanovnika prijestolnice nazvao “ratnim zločinom”.

U sirijskom sukobu je u gotovo šest godina poginulo više od 310.000 ljudi i stvorena je teška humanitarna kriza. Milijuni Sirijaca su raseljeni jer su im kuće razorene a imovina propala.

Komentiraj