Snažne eksplozije kod najveće nuklearke u Europi

Osam snažnih eksplozija zabilježeno je tijekom noći u blizini elektrane Zaporižja u Ukrajini, koju su okupirali Rusi, objavila je UN-ova organizacija za nuklearni nadzor.

Eksplozije su obnovile pozive Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da se uspostavi sigurnosna zona oko elektrane. “Jučer se čulo osam jakih detonacija oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu, uzrokujući vibriranje uredskih prozora u postrojenju, a više ih se čulo danas”, rekao je čelnik IAEA-e Rafeal Grossi, prenosi Sky.

Ruski dužnosnik odbacio je komentare, rekavši da sugeriraju da Moskva ne može poduprijeti nuklearnu sigurnost. “Ovo mogu opisati samo kao provokaciju. Prije nego što date takve informacije, morate ih provjeriti i utvrditi da se ne temelje na glasinama”, rekao je Renat Karchaa, savjetnik čelnika Rosenergoatoma – tvrtke koja upravlja ruskim nuklearnim postrojenjima.

Ruske snage zauzele su elektranu početkom ožujka, ubrzo nakon početka invazije na Ukrajinu.

Rusija i Ukrajina su se međusobno optuživale da pucaju oko nje u blizini prvih linija, što je navelo IAEA da postavi stručnjake u svih pet ukrajinskih nuklearnih stanica.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]