Amerikanac Dylann Roof osuđen je u utorak na smrtnu kaznu ne iskazavši nikakvo žaljenje što je ubio devet crnih župljana jedne crkve u Južnoj Karolini 2015.

Mladić od 22 godine koji se sam branio zadnjih dana saslušao je presudu ne pokazujući nikakve posebne emocije.

Dvanaest porotnika suda u Charlestonu složila su se jednoglasno oko otežavajućih činjenica glede njegovih ubojstava, posebice predumišljaja i odsustva pokajanja, te nisu našli nijednu olakotnu okolnost za optuženika.

Uvjeren u nadmoć bijelaca nad drugim rasama koje smatra inferiornima, Dylan Roof nikada nije nastojao ublažiti svoje zločine provocirajući do te mjere da je na nedavnim saslušanjima nosio cipele s rasističkim simbolima.

Pucnjava koju je izveo tim je više šokirala američko i međunarodno javno mnijenje što je u njoj okrvavljena 17. lipnja 2015. crkva i to ne bilo koja: simbolično mjesto borbe crnaca protiv ropstva.

Emanuel African Methodist Episcopal Church okuplja najstariju crnačku zajednicu Charlestona, povijesnog grada iz doba plantaža koji se nalazi na jugoistoku SAD-a.

Da se samo jedan član porote sastavljene od deset žena i dva muškarca usprotivio smrtnoj kazni, Roof bi bio osuđen na doživotni zatvor.

Komentiraj