Smijenjen šef osječkog zatvora koji je djevojci nudio posao u zamjenu za seks

Autor:

Robert Anic/PIXSELL, Screenshot/YouTube/OsječkaTV

Dugogodišnji ravnatelj Zatvora u Osijeku Dražen Borovečki, o čijem je slučaju Nacional pisao još u siječnju ove godine, smijenjen je s te funkcije nakon što je Ministarstvo pravosuđa i uprave zaprimilo anonimnu prijavu i proslijedilo je Državnom odvjetništvu.

Tjednik Nacional je 9. siječnja objavio je kako je Borovečki, osim što je djevoci nudio posao u zamjenu za seks,  već pet godina na dužnosti upravitelja zatvora bez položenog državnog ispita.

Prema otkriću našeg tjednika, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica prijavio je Državnom odvjetništvu upravitelja zatvora u Osijeku i HDZ-ova stranačkog povjerenika za slavonsku općinu Čeminac Dražena Borovečkog koji je prije nekoliko godina – kako proizlazi iz snimaka njegovih telefonskih razgovora koje posjeduje i Nacional – jednoj mladoj djevojci nudio zaposlenje u zatvoru u zamjenu za seks. Ona je u ovom zatvoru jedno vrijeme bila na stručnom osposobljavanju, da bi se zatim našla na cesti, no Borovečki joj potom nudi posao – najprije preko ugovora o djelu, a onda i ugovora o radu. Pritom je neskriveno koristio seksualne aluzije.

Iz Ministarstva su naveli kako je predstavka proslijeđena DORH-u jer su u njoj iskazane sumnje na moguće počinjenje kaznenog djela. “Ističemo da je Dražen Borovečki razriješen položaja upravitelja u siječnju 2024. sukladno odredbama Zakona o državnim službenicima te je trajno premješten na drugo radno mjesto sukladno stručnoj spremi i iskustvu. S obzirom na to da je službenik privremeno spriječen za rad, rješenje o novom rasporedu još uvijek nije izvršno”, doznaje Glas Slavonije u odgovoru od Ministarstva pravosuđa, u kojem nije bilo navedeno na koje novo radno mjesto je Borovečki premješten. Prema neslužbenim informacijama, Borovečki ima uvjete za mirovinu.

‘’Vidiš li koliko se ja trudim oko tebe: A ti oko mene?’’ kazao je Borovečki djevojci u jednom razgovoru, potom joj je govorio da je želi vidjeti nasamo ‘’bez prijateljica’’ pa pozvao na zajednička putovanja u Zagreb i slično. ‘Pa nismo mali, nismo djeca’’, odgovorio joj na pitanje zašto bi se uopće viđali nasamo. U istom razgovoru kasnije joj je govorio da je želi ‘’malo zarobiti’’, a istovremeno je s njom razmatrao mogućnost zaposlenja i obećao da će se za nju založiti, da je ‘’mlada i pametna’’ i slično. Druge zaposlenice zatvora Borovečki u razgovorima nazvao je ‘’kravetinama’’ i ‘’bedevijama’’.

O snimkama je još ranije pisao portal Telegram, no nije navodio ime Borovečkog niti naznačio da se radi o zatvoru u Osijeku koji on vodi još od 2018. godine. Prošlog tjedna one su dostavljene Nacionalu s opširnom predstavkom koja je anonimnim putem upućena ministru Malenici, a u kojoj se osim sumnje na seksualno uznemiravanje upozorava i na niz drugih dvojbenih detalja u karijeri Dražena Borovečkog te tvrdi da se to tolerira zahvaljujući njegovoj poziciji u HDZ-u. Prošlog tjedna i dnevnik 24 sata objavio je transkript spomenutih snimaka.

Ministar Malenica prijavio šefa osječkog zatvora DORH-u jer je djevojci nudio posao u zamjenu za seks

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.