Ministar Malenica prijavio šefa osječkog zatvora DORH-u jer je djevojci nudio posao u zamjenu za seks

Autor:

Robert Anic/PIXSELL, Screenshot/YouTube/OsječkaTV

Osim što je nudio posao u zamjenu za seks, Dražen Borovečki već pet godina obavlja dužnost upravitelja zatvora bez da je položio potrebni državni ispit

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica prijavio je Državnom odvjetništvu upravitelja zatvora u Osijeku i HDZ-ova stranačkog povjerenika za slavonsku općinu Čeminac Dražena Borovečkog koji je prije nekoliko godina – kako proizlazi iz snimaka njegovih telefonskih razgovora koje posjeduje i Nacional – jednoj mladoj djevojci nudio zaposlenje u zatvoru u zamjenu za seks. Ona je u ovom zatvoru jedno vrijeme bila na stručnom osposobljavanju, da bi se zatim našla na cesti, no Borovečki joj potom nudi posao – najprije preko ugovora o djelu, a onda i ugovora o radu. Pritom je neskriveno koristio seksualne aluzije.

‘’Vidiš li koliko se ja trudim oko tebe: A ti oko mene?’’ kazao joj je u jednom razgovoru, potom joj je govorio da je želi vidjeti nasamo ‘’bez prijateljica’’ pa pozvao na zajednička putovanja u Zagreb i slično. ‘Pa nismo mali, nismo djeca’’, odgovorio joj na pitanje zašto bi se uopće viđali nasamo. U istom razgovoru kasnije joj je govorio da je želi ‘’malo zarobiti’’, a istovremeno je s njom razmatrao mogućnost zaposlenja i obećao da će se za nju založiti, da je ‘’mlada i pametna’’ i slično. Druge zaposlenice zatvora Borovečki u razgovorima nazvao je ‘’kravetinama’’ i ‘’bedevijama’’.

O snimkama je još ranije pisao portal Telegram, no nije navodio ime Borovečkog niti naznačio da se radi o zatvoru u Osijeku koji on vodi još od 2018. godine. Prošlog tjedna one su dostavljene Nacionalu s opširnom predstavkom koja je anonimnim putem upućena ministru Malenici, a u kojoj se osim sumnje na seksualno uznemiravanje upozorava i na niz drugih dvojbenih detalja u karijeri Dražena Borovečkog te tvrdi da se to tolerira zahvaljujući njegovoj poziciji u HDZ-u. Prošlog tjedna i dnevnik 24 sata objavio je transkript spomenutih snimaka.

Upravitelj zatvora u Osijeku Dražen Borovečki ujedno je i povjerenik HDZ-a za općinu Čeminac. FOTO: Screenshot/YouTube/OsječkaTV

‘’U Ministarstvu pravosuđa i uprave zaprimljena je anonimna pritužba na rad upravitelja Zatvora u Osijeku. S obzirom na sadržaj predstavke u kojoj su iskazane sumnje na počinjenje kaznenog djela, ista je proslijeđena Državnom odvjetništvu’’, rekli su za Nacional u Ministarstvu pravosuđa i uprave. Između ostalog, ministar Ivan Malenica upozoren je da upravitelj osječkog zatvora već pet godina obavlja tu dužnost bez da je položio potrebni državni ispit te da na njega ne izlazi čak i nakon što mu je više puta odobrena odgoda polaganja. Ovaj skandalozan podatak neizravno su također potvrdili u Ministarstvu pravosuđa i otkrili da Borovečki ima tek državni ispit prve razine, potreban za zvanje stražara, koji je položio daleke 1990. pred ispitnom komisijom tadašnjeg Republičkog sekretarijata za pravosuđe i upravu.

‘’Službenik je na radnom mjesto upravitelja Zatvora u Osijeku imenovan u siječnju 2018. godine. Za radno mjesto upravitelja propisan je uvjet završeni stručni preddiplomski i diplomski stručni studij što navedeni službenik ima, stoga je novim rješenjem upućen na polaganje državnog ispita druge razine. Državni službenik tražio odgodu polaganja ispita koja mu je odobrena, a temeljem stupanja na snagu novog Zakona o državnim službenicima službeniku ponovno dano rješenje o obvezi polaganja državnog stručnog ispita prema kojem je obvezan do srpnja 2024. godine položiti državni ispit razine II, uz posljedicu da će se, ako ne položi rasporediti na radno mjesto za koje ispunjava uvjete i ima položen državni ispit propisane razine’’, odgovorili su za Nacional. Dakle, HDZ-ovac punih pet godina vodi osječki zatvor bez potrebnih dokumenata koje očito nema vremena pribaviti, ali ipak ima vremena za seksualno uznemiravanje mladih žena.

Nacional je kontaktirao i Dražena Borovečkog koji je odbio razgovarati o ovim temama. ‘’Ovo što mi se radi je previše, zaista je sramotno’’, rekao je prije nego što je prekinuo vezu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Kljucko

prije 5 mjeseci

Čisto sumljam da ima i državni niže razine. Upravitelj je obavezu polaganja od godine dana do 1. studenog 2023., pa mu produženo do 1. prosinca 2023. U međuvremenu je izašao novi zakon od 1.1.2024., te je navodno dobio odgodu polaganja do sedmog mjeseca. Dok su drugi dobijali otkaze i vraćeni u niže poslove drugog dana od nepolaganja ispita isti je mjesec dana, a i dalje nelegalno upravitelj. A što se tiče ovoga nuđenja za posao, možda se jave i ostale sa porukama koje imaju, a ima i polacajki i medicinskih sestara. A Uskok bi u njegovom slučaju imao šta raditi, od pločica, stolarije do vozila.

Avatar photo
kljuckovprijatelj

prije 5 mjeseci

Aj ne seri Kljucko ;), da nisi ti onaj obiteljski nasilnik? Siguran sam da si 3 puta pao državni te nemaš pravo polaganja pa si sada izrevoltiran. Sam znaš da je šef uvijek imao novi auto ;)