Službeni Beograd i Tirana razmjenjuju teške riječi

Teške riječi padaju između službenog Beograda i Tirane: nakon što je ministar obrane Srbije na službenoj web stranici Ministarstva ustvrdio da “Šiptari otimaju tuđe teritorije”, albanski predsjednik Edi Rama uzvratio je tvrdnjom kako su “preživjeli Miloševićevi ubojice u Beogradu”.

Neugodna svađa počela je nakon što je Edi Rama u petak, na zajedničkoj sjednici vlada Kosova i Albanije u Tirani, izjavio kako je
“ambicija dvije vlade uklanjanje granice” Kosova i Albanije. On je precizirao kako će se intenzivirati rad na kontroli granice “u realnom vremenu” i “konačno otvaranje granice”, te kako će albanska luka Drač postati “strateška luka, zajednička za obje zemlje”.

Na to je istog dana, priopćenjem na web stranici Ministarstva obrane Srbije, reagirao ministar obrane Aleksandar Vulin. “Izjavom da će luka Drač biti kosovska Edi Rama je nastavio svoj rad na stvaranju ‘velike Albanije’. Kao i svaki put do sada, Europska unija će šutjeti i neće poduzeti ništa. Šiptari se mogu ujediniti i otimati i tuđe teritorije a Srbi ne mogu biti ujedinjeni čak ni na svojoj zemlji”, priopćio je Vulin.

“Tako se ponavlja laž da je ‘velika Albanija’ prirodna Albanija, a Srbi ujedinjeni u jednoj državi su prijetnja miru”, nastavio je. “Velika Albanija je najava velike nesreće, razbijanja i razaranja država i nacija na Balkanu. Samo ujedinjeni Srbi mogu zaustaviti “veliku Albaniju”, i što se prije institucionalno ujedinimo, prije će početi vreme mira na Balkanu. Ono što date Šiptarima ne možete zabraniti Srbima”, napisao je Vulin u priopćenju.

Edi Rama jučer je objavio tvit u kojemu je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pitao je li Vulinovo priopćenje “mim” te pozvao srpskog predsjednika da ga osudi.

Vulin je na to reagirao uvredama na službenoj stranici Ministarstva obrane. “Da Edi Rama ima mozga, ne bi pokušavao napraviti ‘veliku Albaniju’. Da ima pameti ne bi se slikao ispod zastave ‘velike Albanije’, a da brine o miru u regiji, ne bi hvalio ubojice iz tzv. OVK i pokušavao odrediti tko će vladati Crnom Gorom. Da zna što je obraz ne bi Rama pokušavao u službenim udžbenicima koje štampa njegova Vlada prikazati srpske manastire na Kosovu i Metohiji kao nasljeđe njegovog naroda. Samo u svetu tvitera i mimova Rama, koga više pamtimo po rasparenim čarapama nego velikim idejama, može dijeliti lekcije. Šiptari su častan narod koji je dao Esad pašu Toptanija i nikada ih ne bih poistovetio sa Ramom”, napisao je Vulin.

Danas, pak, mediji na albanskom prenose Raminu izjavu da se “zgrozio” kada je shvatio da Vulinovo priopćenje “nije šala”. Rama je uzvratio podsjećanjem da su “vojnici Slobodana Miloševića izvršili etničko čišćenje na Kosovu”, a da se “ubojice koje su preživjele nalaze u Beogradu, dok je Oslobodilačka vojska Kosova oslobodilačka formacija”.

“Bio sam vrlo jasan”, pojasio je Rama svoju izjavu od petka. “Regionalni Schengen postavlja četiri uvjeta EU. Prvi uvjet je sloboda kretanja u kojoj se ljudi mogu non-stop, bez zadržavanja kretati preko granica. Želimo ukloniti i granicu sa Srbijom, a ekstremisti na obje strane to ne vole. Cilj im je da budu taoci u kandžama prošlosti“, objasnio je Rama.

“Što se OVK tiče, oni su oslobodtelji, a ne ubojice. Ubojice su u Beogradu. Oni ne mogu promijeniti jednostavnu činjenicu – Kosovo nije napalo Srbiju. Nisu kosovski tenkovi otvorili put vojsci za etničko čišćenje. Bili su to vojnici Slobodana Miloševića. Redovna vojska koja je upotrijebljena za silovanje i etničko čišćenje“, prenijeli su danas mediji dio govora albanskog predsjednika.

 

Komentiraj