Službena Moskva poručuje: “Zapad je agresivan, ali mi se i dalje držimo svoje nuklearne doktrine”

Autor:

Photo: EPA

Kremlj je u srijedu rekao da je Zapad pokazao svoju agresiju prema Rusiji, no kad je riječ o nuklearnom oružju, Moskva ima svoju doktrinu i to neće biti promijenjeno.   

Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev, moćni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je ranije u srijedu da “destruktivna” politika Sjedinjenih Država i njihovih saveznika povećava rizik od uporabe nuklearnog, kemijskog ili biološkog oružja.

Upitan da komentira te izjave, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je: “Patrušev je tajnik Vijeća sigurnosti. On je dio Kremlja. A njegove izjave su izjave iz Kremlja.”

“Što se tiče Ruske Federacije, imamo doktrinu u kojoj je sve jasno navedeno. Nema nikakvih promjena. To je potvrdio i predsjednik”, rekao je Peskov.

Kao tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, Patrušev je u središtu donošenja odluka o vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Patrušev nije iznio konkretne detalje o tome gdje bi oružje za masovno uništenje moglo biti korišteno, ali je optužio Washington da nije uspio donijeti mir na Bliskom istoku i da je eskalirao rat u Ukrajini podržavajući Kijev.

Patrušev je rekao da je Zapad godinama pripremao Ukrajinu za rat s Rusijom, te da je Ukrajina pokušala napasti ruske nuklearne elektrane, uključujući elektrane Lenjingrad, Kalinjin i Kursk.

“Ukrajinski UAV (bespilotna letjelica) udario je 26. listopada u skladište nuklearnog otpada na području nuklearne elektrane Kursk”, izjavio je on na državnoj televiziji.

Reuters nije mogao provjeriti njegove tvrdnje, za koje nije ponudio konkretne dokaze. Ukrajina nije odmah komentirala.

Patrušev (72) je bivši časnik KGB-a koji poznaje Putina od 1970-ih kada su zajedno radili u sovjetskoj sigurnosnoj službi. Njegove izjave daju uvid u način razmišljanja u samom vrhu kremaljske elite, navodi Reuters.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.