Rusija poručila armenskom premijeru: “Nije vam kriva Moskva, sami ste krivi jer insistirate na približavanju Zapadu”

Autor:

epa10876237 A handout picture made available by the Armenian Government press service shows Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan delivering his speech during the Armenian Government meeting in Yerevan, Armenia, 22 September 2023. Pashinyan said that there are hopes for positive progress in the situation in Nagorno-Karabakh and the emerging opportunity for local residents to return to their homes, but for now the situation continues to remain extremely tense. On 21 September, representatives of Armenian residents in the Karabakh region and Azerbaijani authorities held a meeting in Yevlakh at the invitation of Azerbaijan's Presidential Administration to discuss reintegration issues based on the Azeri Constitution and its laws, Azerbaijan state media said. The meeting followed the Azerbaijan government's announcement that a ceasefire was agreed with separatists in Nagorno-Karabakh on 20 September, after a 24-hour military offensive to take control of the enclave.  EPA/ARMENIAN GOVERMENT PRESS SERVICE/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

EPA/ARMENIAN GOVERMENT

Rusija je u ponedjeljak poručila armenskom premijeru Nikolu Pašinjanu da je on sam kriv za pobjedu Azerbajdžana u Gorskom Karabahu jer je insistirao na približavanju Zapadu umjesto da je s Moskvom i Bakuom radio na miru

Pašinjan je u obraćanju u nedjelju rekao da je Rusija iznevjerila Armeniju time što joj nije pružila više pomoći kako bi se izbjegao poraz u toj većinski armenskoj regiji koja je međunarodno priznati dio Azerbajdžana. Armenski premijer najavio je da će morati izmijeniti sigurnosne saveze svoje zemlje.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova žestoko mu je odgovorilo.

„Uvjereni smo da vodstvo u Erevanu čini ogromnu grešku namjerno pokušavajući uništiti višestruke i stoljeća stare veze s Rusijom, istovremeno čineći državu taocem geopolitičkih igara Zapada“, priopćilo je.

Azerbajdžan je prošli tjedan kratkom, učinkovitom ofenzivom primorao Armence Karabaha da pristanu na prekid vatre po uvjetima Bakua. Od tada su regiju napustile tisuće etničkih Armenaca. Baku je obećao zaštiti prava njih gotovo 120 tisuća koliko je živjelo u Gorskom Karabahu, no oni strahuju od etničkog čišćenja.

Moguća promjena savezništva?

Rusija na tom području ima oko dvije tisuće mirotvoraca te tvrdi da Pašinjan sad pokušava izbjeći odgovornosti za poraz usmjeravajući „krivnju za neuspjehe u domaćoj i međunarodnoj politici na Moskvu“.

Pašinjanova izjava o promjeni savezništava pokazuje da on priprema napuštanje saveza s Moskvom i potpuno okretanje Zapadu, priopćilo je rusko ministarstvo. Moskva smatra kako su vlasti u Erevanu pokrenule „antirusku histeriju“ u armenskim medijima te odbacuje da stoji iza prosvjeda protiv Pašinjanove vlade.

„Čelnik armenske vlade mora dobro znati da Moskva ne sudjeluje u takvim stvarima, za razliku od Zapada koji je prilično vješt u organizaciji ‘obojenih revolucija’ “, stoji u priopćenju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.